Citat:
În prealabil postat de Theodore_of_Mopsuestia
Cataline, ti-o zic pe bune: ai fi fost un catolic excelent, pe vremea cind marele Huss a fost ars. Sau un stalinist excelent: argumentele "dusmanilor poporului" s-ar fi lovit de rigoarea ta ideologica ca un F-16 de scutul energetic al Stelei Mortii.
Fascinant sa studiezi si perspectiva adversarului ideologic. Marii generali ai Asiei, de nivelul lui Sun Tzu sau Damdeok, excelau si in aceasta arta, caramida a intregului care este arta razboiului. Caci, fara iluzii pacifiste: de la leagan pina in mormint, traim intr-un univers sub asediu. Intr-un razboi spiritual cu infinite nuante si nenumarate fronturi. Eu nu cred in nimic, sau poate maschez cu asta credinta in ceva mai presus de religiile oamenilor...cine stie? Insa tu, stimate coleg, crezi in sfinta ascultare. De credinta si institutie deopotriva. Tu si Mihnea, sau baba care a pus vreascul sub curul lui Jan Huss, sau agentii Contrareformei, sau, pe partea ailalta, ala de l-a capturat pe Michel Servlet, sunteti mai asemanatori decit pareti.
|
E usor sa atacam pe cineva pentru ca apara invatatura de credinta "cu dintii". Este extremist, intolerant. Dar poate asa o fi invatat el. De unde oare?
Cred ca a fost Cineva care a zis "Cine nu este cu Mine, este impotriva Mea". Cred ca acelasi Cineva a gonit cu biciul schimbatorii de bani din templu, a rasturnat mesele vanzatorilor de animale pentru jertfa. Cred ca Acel Cineva nu era tolerant. Dar nu era tolerant cu invataturile si practicile gresite. Nu a lovit pe nimeni, a invatat sa intoarcem obrazul... "uraste pacatul, dar iubeste pacatosul". Sa fii intolerant cu introducerea in Biserica si incercarea de a-i convinge pe membrii sai sa accepte invataturi straine, gresite inseamna sa ii urmezi lui Hristos. Sa fii statornic in credinta, in invataturile Bisericii, critic la adresa celor care nu urmeaza invataturile (la adresa faptelor, nu a persoanelor), categoric, sa nu dai inapoi nu este gresit. Si e cale lunga pana la Inchizitie. Inchizitia e calea altora si isi mai zic infailibili. Hristos a propovaduit invatatura conform careia fiecare e liber sa aleaga. Dar alegerile facute au consecinte. Inchizitia a incalcat libertatea de a alege.
Deci corect este apararea principiilor, invataturilor si ideilor, dar cu principii, invataturi si idei si nu cu "sabia".