View Single Post
Vechi 03.06.2013, 08:55:15
lore86's Avatar
lore86 lore86 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.05.2009
Locație: timisoara
Religia: Ortodox
Implicit Sfintii Martirii Brancoveni-

Dintre sfintii romani, cei mai dragi imi sunt Brancovenii. Jertfa sfantului Domn Voda Brancoveanu ma emotioneaza de fiecare data pana la lacrimi. Dragostea lui fata de Hristos Domnul si fata de tara ma copleseste.
El, un domn cu adevarat vrednic, care isi crescuse toti copii in dragsote si frica de Dumnezeu, aduce cel mai covarsitor dar pe care il poate darui un muritor Domnului: viata sa muceniceasca, la care se adauga ca niste margaritare de mult pret vietile fiilor sai iubiti, bucuria ochiilor sai. Toti feciorii sai, barbati frumosi, curati, cultivati aleg sa isi jerfeasca cu dragoste viata pentru a ramane statornicii dragostei fata de Domnul lor, cel care le-a dat-o. Ale Tale, dintru ale tale, Tie iti aducem de toate si pentru toate.
Chiar si copilasul Matei, isi incheie zilele pe acest pamant cu maretele cuvonte:"Loveste.Si eu sunt crestin!

Cutremurator!

In ziua de 15 august 1714, la praznicul Adormirii Maicii Domnului, tocmai cand domnitorul implinea 60 de ani, au fost dusi cu totii spre locul de osanda. Fostul sau secretar pentru limbile apusene, Anton Maria del Chiaro din Florenta, relateaza ca, inainte de a fi ucisi, domnitorul a dat fiilor sai acest ultim indemn: "Copiii mei, fiti cu curaj! Am pierdut tot ce aveam pe lumea aceasta; sa ne mantuim cel putin sufletul, spalandu-ne pacatele in sangele nostru!". Atunci in prezenta sultanului, a trimisilor unor tari straine, a sotiei, fiicelor si ginerilor lui Brancoveanu, adusi la acest fioros spectacol, a urmat decapitarea domnului si a celor patru fii. Mai intai i s-a taiat capul lui Ianache Vacarescu, cel mai de seama sfetnic al domnitorului, dupa care au fost retezate capetele celor patru fii ai sai: Constantin, Stefan, Radu si Matei. Dupa ce a asistat la toata tragedia fiilor sai, a fost taiat si capul domnitorului martir. Capetele lor au fost purtate de turci prin Constantinopol, in varful sulitelor, iar trupurile le-au fost aruncate a doua zi in Vosfor. Niste pescari crestini le-au gasit pe mare si le-au ingropat in manastirea greceasca din insula Halki.
http://www.crestinortodox.ro/sfinti/...che-73087.html
Attached Images
File Type: jpg 08.16 Sf. Martiri Brancoveni-Icoane0.jpg (26,3 KB, 4 views)

Last edited by lore86; 03.06.2013 at 08:57:18.
Reply With Quote