Ce folos primește sufletul când îl pomenește preotul la Sfânta Proscomidie?
Când preotul scoate părticele și pomenește numele credincioșilor la Sfânta Proscomidie atunci se coboară îngerul Domnului și ia pomenirile acestea și le duce și le pune la tronul Stăpânului Hristos, ca rugăciuni pentru cei pomeniți la Sfânta Proscomidie.
Cînd proscomidiesc, spunea Starețul, văd sufletele cum trec prin fața mea și cum mă roagă să le pomenesc. Să vreau să le uit, dar nu pot.
Când preotul scoate părticele și pomenește numele credincioșilor la Sfânta Proscomidie atunci se coboară îngerul Domnului și ia pomenirile acestea și le duce și le pune la tronul Stăpânului Hristos, ca rugăciuni pentru cei pomeniți la Sfânta Proscomidie.
Într-o zi, spunea Starețul, am uitat să pomenesc la cei adormiți pe maica mea, care a fost o femeie sfântă. Când am terminat Dumnezeiasca Liturghie și m-am dus la chilia mea, acolo unde stăteam, a venit sufletul maicii mele și mi-a zis cu plângere:
- Părinte Iacov, nu m-ai pomenit astăzi.
- Cum, maică, nu v-am pomenit? În fiecare zi vă pomenesc și, desigur, cea mai bună părticică v-o scot, i-am zis.
- Nu, copilul meu, astăzi m-ai uitat și sufletul meu nu s-a odihnit tot atât ca și în celelalte zile în care m-ai pomenit, mi-a răspuns.
Gândiți-vă ce mare câștig și folos primește sufletul când îl pomenește preotul la Sfânta Proscomidie».
(Un Stareț sfânt – fericitul părinte Iacov Egumen al Sfintei Mănăstiri „Cuviosul David”, Editura Bunavestire - Bacău 2002)