Citat:
În prealabil postat de lore86
nu am cunoscut inca om care sa fie asa de nesatios in cunoasterea si patrunderea celor sfinte ca si Ionut.
dar din pacate, nu intra in tipologia omului care inghite orice doar ca asa trebuie. E omul intrebarilor.Si nu al intrebarilor care iscodesc, ci a intrebarilor care dezleaga taine pe care pe unii ii preocupa.
|
Sunt convins ca asa este , mai ales ca va cunoasteti bine si sunteti din acelasi frumos oras , Timisoara ! Dar din PACATE aici este marele pericol al mandriei si al slavei desarte , in a confunda cercetarea celor de necercetat , precum Sfintele Taine , si a confunda orice prostioara cu cele sfinte , si de aici apar marile probleme , caci diavolul asta si doreste , risipirea mintii , smintirea celor din jur si ne indeamna in ascuns sa dam porcilor cele sfinte .
Stiu ca tineti mult la Florin , dar va rog sa fiti obiectiva pe cat se poate , dar stiu ca este extrem de greu in situatia de fata , omeneste vorbind , si de aceea dau cuvantul Parintelui Iustin , referitor la smerenie si prostie .
PĂRINTELE IUSTIN PÂRVU: Smerenia nu înseamnă prostie și depersonalizare!

“
Prestigiul smereniei, care se propovăduiește în Biserica noastră, este
haina sau mantia lui Dumnezeu pentru creștini, e această
virtute înaltă pe care o are demnitatea noastră creștină. Dar această smerenie, această înțelegere profundă a principiului de smerenie a Fiului lui Dumnezeu, Care s-a pogorât din ceruri și s-a întrupat de la Duhul Sfânt și din Fecioara Maria și s-a făcut om, prezintă o mare diferență față de smerenia pe care o înțelegem noi în veacul XXI.
Smerenia din veacul XXI este interpretată greșit, anume că omul trebuie să fie desființat ca personalitate. Or, în viața noastră călugărească smerenia depășește limita tuturor înălțimilor și decurge din demnitatea Domnului nostru Iisus Hristos care ne-a îmbrăcat cu virtuțile castității, sărăciei, ascultării. Acestea îl ajută pe monah în lupta pentru dobândirea mântuirii.
Prestigiul smereniei este această înălțime dumnezeiască în adânc de smerenie care îl pune pe creștinul ortodox în fața unui model și
îi cere creștinului ortodox să fie foarte categoric și bătăios în ceea ce privește apărarea valorilor noastre de credință ortodoxă. Nu confundăm smerenia cu naivitatea sau cu prostia.A fi smerit înseamnă a fi foarte demn, onoarea sfântă a smereniei nu se dobândește prin supunerea la tăvălugul mediatic, prin a asculta tot ce ni se spune și tot ce ni se poruncește de către mai marii lumii.
Noi, creștinii ortodocși, am fost foarte tari în istorie, atunci când au fost puse în joc valorile credinței noastre. Când a fost vorba de apărarea icoanei au ieșit călugării din pustie și au mărșăluit pe străzile Constantinopolului și nu au vorbit nici unul. Numai cât i-a privit lumea în adâncimea smereniei lor și a revoltei lor și a fost de-ajuns. La Sinodul al VII-lea s-a restabilit cultul icoanelor, o urmare a acțiunii monahilor care s-au impus cu
smerenia lor demnă.
Smerenie nu înseamnă să te lași copleșit, să le permiți să vină peste tine, să-ți golească mintea și casa, cum vin acum toți cei din Occident și fac aicea educația poporului nostru. Smerenie, să fim supuși, ascultători, că de aceea sunt rânduite cele mai mari, dar
asta nu înseamnă că dacă e mare are și dreptate și adevărul de partea lui. Poate să fie un străin care vine să-mi dea ordine și să mă supună. Așa am trăit în comunism atâta amar de vreme, ni se cerea să facem ectenii, să ne rugăm pentru Nicolae Ceaușescu, apoi pentru Constantinescu și pentru toți -eștii, ceea ce nu înseamnă deloc ascultare, smerenie, ci mai degrabă este vânzare, tot mai căzută, până la trădarea nației noastre“.