View Single Post
Vechi 30.05.2013, 19:35:39
lore86's Avatar
lore86 lore86 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.05.2009
Locație: timisoara
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Sondajul arata doar cati sunt credinciosi, cati cred dar nu sunt prea practicanti si cati sunt atei. Nu arata daca alte procente.
Exista alte sondaje facute la noi, am mai dat de cateva ori. De exemplu un sondaj de anul trecut, 78% spun ca merg de obicei la biserica, 14% dintre acestia de cateva ori pe saptamana, iar 48% de cateva ori pe luna. Pete 50% au spus ca intentioneaza sa se spovedeasca in postul Pastilor: http://www.hotnews.ro/stiri-esential...ba-inviere.htm
inteleg ce vreti sa ziceti. eu altceva am vrut sa subliniez.
Nu poti zice ca esti credincios, daca doar crezi ca exista Dumnezeu.
definitia din Dex:
CREDINCIÓS adj. 1. (BIS.) cucernic, cuvios, evlavios, pios, preacredincios, r smerit, (franțuzism) devot, (înv. și reg.) smernic, (înv.) blagocestiv, pietos, pravoslavnic, râvnitor, bine-credincios. (Om ~.)

Asadar, din punctul meu de vedere, sondajul nu era binerealizat. Un om care crede in Dumnezeu nu e neaparat credincios, daca e sa tinem cont de profunzimea termenului.

AM inteles ideea ca ateismul e in crestere, dar personal cred ca cifrele sunt mult mai mari de oameni care nu au nici o treaba cu Biserica, dar se declara "ortodocsi" dupa traditie. Si acest ortodox "dupa traditie" devine maine ateu. Deci aceeasi marie, dar cu alta palarie.

Puneam problema ca cei care se declara ortodocsi o fac doar ca sa adere la o confesiune?
Ca acest lucru reiese din practica.
Apoi vorbeam de oameni care se cred mai buni ca altii. Ideea era ca multi considera suficient ca s-au nascut si botezat la ortodocsi, fara sa faca altceva in schimb. Spre ex. Sunt unii dintrte ortodocsi fara nici o randuiala: beau, fumeaza, traiesc necununati, suduie dar au constiinta curata ca au pastrat randuiala bunicilor lor si nu au trecut la "pocaiti", deci se vor mantui.

in fine, concluzia e simpla. Soarta poporului nostru e intr-o continua coborare.
Dar ramane nadejdea in Domnul si incredintarea ca pana la sfarsit vor mai exista crestini traitori.
Restul sunt....sondaje.