View Single Post
  #2  
Vechi 30.05.2013, 19:32:52
antoniap
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Despre Cununia Religioasă
Ce este cununia religioasă?
Cununia religioasă este una din cele șapte Sfinte Taine ale Bisericii, prin care un tînăr și o tînără, de aceeași credință, ortodoxă, se unesc de bunăvoie în fața Sfîntului Altar, pentru a conviețui pînă la moarte, în vederea nașterii și creșterii de copii.

Cum trebuie să se pregătească mirii pentru ziua sfîntă a Cununiei lor ?
Să fie spovediți și împărtășiți cu Preacuratele Taine, cu cîteva zile mai înainte; să fie împăcați și cu toate rudele; să se îmbrace cuviincios pentru Taina Nunții, cum se cuvine creștinilor iubitori de Hristos și să vină în biserică, la slujba cununiei, cu multă credință, cu evlavie și nemîncați, pentru a primi ajutorul și binecuvîntarea lui Dumnezeu.

În ce zile de peste an nu se fac nunți și cununii religioase ?
Biserica Ortodoxă, prin Sfinții Părinți, interzice cu desăvîrșire oficierea cununiei religioase în cele 4 posturi de peste an, în ajunul zilelor de miercuri și vineri, precum și in zilele marilor praznice creștine, cum sînt: Sfintele Paști și Săptămîna Luminată, de la Crăciun pînă după Botezul Domnului, Duminica Rusaliilor, Înălțarea Sfintei Cruci, Adormirea Maicii Domnului etc.

Care este ziua cea mai potrivită pentru săvîrșirea cununiei religioase ?
Este Sfînta Duminică, potrivit rînduielii creștine ortodoxe. Pîna în ziua cununiei, mirii stau fiecare la părinții lor, iar în dimineața Duminicii stabilite pentru Cununia religioasă, mirii se pregătesc fiecare, ajutați de nașii lor. Apoi mirele, însoțit de rude, merge la casa miresei și de aici vine împreuna cu mireasa, părinții, nașii și cu toate rudele în parohia mirelui.
Aici sunt așezați în față, la loc de cinste, și ascultă cu evlavie Sfînta Liturghie. După predică mirii se împărtășesc cu Trupul și Sîngele lui Hristos, dacă au dezlegare de la Preot și dacă nu s-au împărtășit mai înainte. Dupa terminarea Sfinteii Liturghii, preotul va oficia Taina Logodnei și Taina Sfintei Cununii.


Este bine să se facă slujba cununiei sîmbătă, așa cum se obișnuiește în unele locuri astăzi ?
În nici un caz nu este canonic să se facă slujba cununiei sîmbătă, din următoarele motive:
- Sîmbătă este zi de rugăciune pentru cei morți și de pregătire pentru Sfînta Duminică;
- Întrucît după cununie mirii, rudele și tinerii merg la petrecere și masă, veselindu-se; unii dansează, alții se îmbată și se ceartă, iar alții vorbesc și fac alte fărădelegi, este păcat să se facă toate acestea, mai ales sîmbătă seara spre Sfînta Duminică, căci supără pe Dumnezeu. Iar Duminica dimineața, în loc să se ducă credincioșii la biserică să asculte Sfînta Liturghie și să slăvească pe Dumnezeu, împreună cu îngerii, ei dorm și fac păcate trupești în ziua cea sfîntă a Domnului.
Iată pentru ce nu trebuie să se facă slujba Cununiei sîmbătă și petrecer lumești cu beții și jocuri la nunți, în noaptea Sfintei Duminici! De aceea celor ce fac asemenea păcate, le merge rău în familie.

Ce calități creștine trebuie să aibă nașii de cununie și cine nu poate cununa ?
Nașii de cununie trebuie să fie ortodocși, să locuiască împreună cît mai aproape de finii pe care îi cunună, ca să-i poată mai bine supraveghea duhovnicește, și să fie buni creștini. Adică să fie evlavioși, cu familie model în societate, cu copii bine crescuți, pașnici și iubitori de biserică. De obicei nașii se aleg cu binecuvîntarea preotului și cu învoirea ambilor miri și a rudelor apropiate. Nu pot fi nași de cununie cei necununați, cei divorțați, cei de altă religie, cei necredincioși și răi, cei bețivi și desfrînați și cei ce nu vin regulat la biserică în Duminici și sărbători.

Care sînt principalele datorii ale nașilor de cununie ?
- Să dea sfaturi creștinești finilor lor, ori de cîte ori este nevoie, să-i viziteze regulat;
- Să-i îndrume permanent pe calea credinței, a bisericii și a bunei rînduieli creștinești;
- Să-i împace cînd se ivesc neînțelegeri;
- Să le dea cărți sfinte de citit;
- Să-i povățuiască întotdeauna cum trebuie să se comporte în casă, pe cale, în societate, la locul de muncă, față de părinți și, mai ales, să-i îndemne să nască și să aibă un bun duhovnic.

De ce se îmbracă mirele, și mai ales mireasa în haine albe la cununie și de ce se încununează cu coroane precum împărații ?
Hainele albe la miri sînt semn al nevinovăției și al fecioriei lor, iar coroanele pe cap sînt semn că cei doi tineri, asemenea împăraților, au biruit patimile tinereții, adică pofta desfrînării și au ajuns biruitori asupra trupului și asupra diavolului, în fața Sfîntului Altar.
Va urma
Reply With Quote