Citat:
În prealabil postat de Ekaterina
|
Mulțumesc pentru link, Ekaterina!
Îmi pare un studiu dens, pe măsura temei. Tipic pentru Larchet. Aparent arid, pentru că oferă de fapt câteva indicatoare spre miezul unor lecturi mai bogate, precum și către experiența trăitorului creștin.
Mă frământă, însă, o întrebare: ce are Dumnezeu, ce oferă, de este atât de ușor refuzat? Ce compensație aduce mândria, de este perpetuu cultivată și atât de masiv practicată, inclusiv de oameni ca Siluan?
Reformulez: de ce, mai degrabă, noi oamenii refuzăm oferta Domnului, zi de zi păcătuind și acceptăm oferta pulberii și a deșertăciunii? De ce mai degrabă nu acceptăm, în loc să tot respingem?
De ce este luciditatea (față de condiția omului) atât de insuportabilă deseori?
De ce mai degrabă omul nu se bucură că se întâlnește, în sfârșit, cu sine însuși și aleargă la ochelari care oferă viziuni confortabile? De ce se ține la învrăjire (și învrăjbire), când s-a prins de multă vreme că e mai de folos lui să se țină la dezvrăjire (și dezvrăjbire)?
Oare refuzul "ofertei" lui Dumnezeu se datorează necunoașterii ei, pur și simplu?
Nu este, totuși, cunoașterea prin experiență singura garanție a ținerii la pocăință și implicit a credinței mântuitoare?
Cunoașterea ca rezultat? Sau mai degrabă
ca proces al apropierii simțite de experiența lucrării Harului...
În acest ultim caz, a cunoaște (pe Dumnezeu, pentru a accepta definitiv "oferta" Lui și a semna "contractul") înseamnă pur și simplu a călători. Tot mai împuținat, mai fără "bagaje". A călători neîncetat, printr-un deșert plin de fete Morgana care face parte din viață, fete Morgana numite ca atare: deșertăciuni, toate cele trecătoare în praznicul vieții...
Poate acesta e motivul refuzării lucrării lucidității: renunțarea la bagajele considerate indispensabile pe pământ. Pe pământul din om.
"Noi vrem pământ!" sună, acum, macabru. Și cu cât se înghesuie mai mult investitorii în cernoziomul meu lăuntric, cu atât parcă îmi doresc să cer o tarla, cât de mică, de Cer...
"Lasă toate ale tale și urmează Mie!" AMIN+