Citat:
În prealabil postat de catalin2
Adevarul e Hristos, dar exista si adevarul revelat, adica invataturile. Tu daca vezi ca soarele e rotund e un adevar, nu poti spune ca nu stii.
Dezbinarea intre crestini a fost dintotdeauna, pentru ca ingerii cazuti au vrut sa darame Biserica sau macar sa smulga niste credinciosi din ea. in trecut au fost ereziile, acum ingerii cazuti au imaginat ceva mai rau, care sa se infiltreze chiar si in randul credinciosilor: ecumenismul. In zilele noastre aceasta este divergenta intre crestini, pentru ca unii marturisesc ceva diferit de ortodoxie.
Exact asta spuneam ca face ecumenismul, pentru ca ecumenismul propaga umanismul ateu combinat cu protestantismul. O parte din protestanti au adoptat umanismul secular la crestinismul protestant, rezultand protestantii liberali. Acestia au intitiat miscarea ecumenista si au dat si conceptiile lor. Din nefericire chiar unii ortodocsi au adoptat aceste conceptii opuse ortodoxiei, imbinandu-le cu invatatura ortodoxa si crezand ca asa e de fapt ortodoxia.
Chiar in acest pasaj faci acest lucru, spunand ca daca tu sau altii credeti ceva insemna ca si Domnul crede la fel. Trebuie sa intelegem ca noi trebuie sa ne adaptam la ortodoxie, nu ortodoxia trebuie sa se adapteze la rationamentele noastre. Noi trebuie sa ne indumnezeim, nu sa coboram pe Domnul la intelegerea noastra. Domnul ne-a dat prin revelatie invatatura, nu trebuie sa o concepem noi acum dupa rationamentul nostru. Trebuie sa ai si tu grija ca daca o sa devii profesoara de religie ai o responsabilitate mai mare, daca copiii vor intelege ca nu conteaza cultul prea mult la o intamplare oarecare nu se vpr gandi asa mult sa treaca la alt cult (de exemplu in cazul casatoriei, sau merge intr-o alta tara unde un prea sunt biserici ortodoxe, etc.). Si daca unul se converteste la adventisti, de exemplu, e foarte posibil ca si urmasii lor sa ramana in acel cult, asadar e bien ca mai intai sa studiem care e invatatura adevarata, ca sa nu invatam ceva gresit.
Sfantul Ignatie spune despre greseala de a ne baza pe intelepciunea noastra in loc de invatatura ortodoxa: http://blog.pustniculdigital.info/articole/54/
|
Sunt întru totul de acord cu dvs în privința faptului că noi avem datoria de a ne adapta la adevărurile revelate ale Ortodoxiei noastre, nu invers. Această idee am încercat s-o evidențiez și eu atunci când am spus, ironic, că noi Îl considerăm pe Dumnezeu după chipul nostru, în loc ca noi să tindem către îndumnezeire (theosis), către asemănarea cu El. Nu am scris că e bine să-L înțelegem pe Dumnezeu potrivit imaginației noastre (Doamne ferește!), ci am constatat că, uneori, avem această tendință și mă refeream, în contextul discuției de pe topic-ul acesta, la ideea potrivit căreia doar noi, ortodocșii, ne vom mântui, iar ceilalți vor merge în... iad. Această idee, după înțelegerea mea, este omenească și reflectă modul în care noi Îl înțelegem pe Dumnezeu: nu așa cum este El în adevăr (milostiv, iubitor, însetat de mântuirea întregii omeniri), ci așa cum ne comportăm noi, oamenii, unii față de alții. N-am susținut relativismul confesional, ci am mărturisit bunătatea lui Dumnezeu, iubirea Sa "cea mai presus de cunoștință" și atotputernicia Lui de a-i mântui pe toți cei care-L iubesc, chiar dacă, din diverse motive, au ajuns să adopte și anumite învățături inexacte în materie de credință și/ sau morală.
Acum sper că m-am exprimat mai clar. :)
În privința viitorilor mei elevi, da, îmi doresc tare mult să devin profesoară de Religie și, după cum evoluează lucrurile, cred cu tărie că Dumnezeu îmi va încredința această frumoasă misiune. :) Sigur că le voi vorbi elevilor despre frumusețea și adevărul credinței noastre ortodoxe și evident că nu le voi spune că se pot converti fără probleme la nu știu ce alt cult religios.
Îi voi învăța, de asemenea, să fie iubitori și toleranți față de toți semenii, indiferent de credința lor și, în relația cu cei de alte credințe, să fie promotori și misionari ai lui Hristos, apărători ai libertății și bucuriei spirituale specifice creștinismului. Cât privește relația lor cu creștinii din celelalte confesiuni, îi voi sfătui să aibă permanent în vedere faptul că aceia sunt creștini ca și noi, credincioși ai lui Hristos și că nimănui nu-i putem contesta noi demnitatea de fiu al lui Dumnezeu prin har și - Dumnezeu știe - probabil viitor cetățean al Împărăției.
Credință statornică, iubire, respectarea libertății celorlalți - acesta este mesajul pe care-mi doresc să-l pot transmite elevilor în privința relației noastre cu creștinii eterodocși.
Care este opinia dvs?
Doamne ajută!
"Acesta este unul dintre motivele pentru care eu cred în creștinism: e o religie pe care n-ai fi putut-o născoci." (C. S. Lewis)
Câteva gânduri scrise de mine:
http://www.ortodoxiatinerilor.ro/iis...-duhovniceasca