Precizarea referitoare la ierurgii mi-se pare folositoare intrucat arunca o alta lumina a intelegerii cu privire la initiativa calugarilor din acea manastire.Oricum,curios pe acest gen de informatie,am cautat definitii si ce mi-a atras atentia,printre altele,este faptul ca sunt privite ca o prefigurare a cerului nou si pamantului nou vazute de Ioan Evanghelistul in vedenia sa apocaliptica.Foarte frumoasa interpretare transpusa prin slujba,m-ar interesa istoria aparitiei acestui gen de slujba,cine are info sa lase,multumesc anticipat,un link/titlu de material de studiu dar la obiect.
PS.Teolipt al Filadelfiei cred ca le-a mentionat in ,,Cuvant de indemn catre cei ce au iesit cu sfantele icoane"unde spune ,,...adunarile si rugaciunile acestea de acum mai ales pentru ploaie,care adapa ogoarele si viile,hraneste si duce la bun sfarsit cele nadajduite".Cu riscul de a specula,un fel de proto-ierurgie(?) s-ar gasi si in X:3 din rugaciunea euharistica cuprinsa in Didahia.PS2.Am rezolvat,cine este interesat de explicatia istorica din perspectiva ortodoxa sa caute un articol,pe acest site,cu titlul:,,Ierurgiile in epoca Bisericii Apostolice".Este un interesant punct de plecare spre aprofundare.
Last edited by Pelerin spre Rasarit; 20.05.2013 at 23:54:16.
|