View Single Post
Vechi 17.05.2013, 03:07:45
Parascheva16's Avatar
Parascheva16 Parascheva16 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.02.2013
Religia: Ortodox
Implicit Sora Aurica

Dureri, înjosiri, batjocuri, împletite cu mângâiere, dragoste și alinare de la Domnul a trăit în copilărie Sora Aurica, o bătrânică ce viețuiește de ceva vreme în obștea Mănăstirii Râmeț, răspândind în jur multă pace. Auzindu‑i povestea vieții, te cutremuri, și gândul îți zboară la cuvintele Sfinților Părinți: „Cine nu iubește pe vrăjmași, acela nu poate cunoaște pe Domnul, nici dulceața Duhului Sfânt…”

Soră Aurica, câți ani aveți?

‑ Șaptezeci și șase.

De cât timp sunteți imobilizată în scaun?

‑ De la vârsta de trei ani.

Și cum sa întâmplat lucrul ăsta?

‑ De la o mătușă, sora mămichii. Mămica s‑o măritat și o mers cu bărbatul ei, iar eu am rămas cu bunica și cu sora mamei. Și tușa îi făcea multe neplăceri bunicii. Era intr‑o iarnă, în postul Paștelui, și a făcut bunica unt și a zis: „Măi Aurica, să avem și noi ceva bun de mâncare”. A făcut unt în post. Și tușa, când a fost singură, l‑a luat. Bunica n‑a fost acasă. Când a venit, a întrebat: „Aurico, unde‑i tușa?”. Și zic: „Acu’ a plecat. A luat untu’…”. Când a auzit, a fugit după ea. A prins‑o și a luat untul. Și dup‑aia, când a venit iar seara, tușa a zis: „Aurico, o să rămâi io cu tine!”. Eu am știut ce mă așteaptă. Când am rămas singură, m‑a luat din pat, m‑a trântit jos pe podină și mi‑a rupt coloana. Și dup‑aia, în altă zi, când am rămas iar singură cu ea, se mânia că umblam prin casă, mă târam cu scăunelul, așa, pe podină. Stăteam în fund pe scăunel și mă mișcam așa încet, încet, cu picioarele. Mă târam. Iar ea mi‑a rupt picioarele.

Cum va rupt picioarele?…

‑ A zis că să le pun talpă la talpă. Și eu n‑am putut. Atunci ea m‑a apucat și le‑a sucit, și mi‑a rupt oasele acolo. Și n‑am putut să mai merg defel. Și când m‑a trântit cu coloana, prima dată, eu am căzut așa, culcată, și mi‑am pus mâinile la ochi și‑am plâns. Și atunci ea, cu picioarele, mi‑o dat în subțiori, și mi‑o rupt și mânile.

- Deci tușa v-a rupt mainile, picioarele si coloana. Cum stăteați?

- Utie-așa stăteam, pe un scăunel cu gaură, ca să nu atingă la coloană nimic. Eram cu fundul gol - să mă iertați- pe gaura scăunelului. Toată ziua.

- Ați urât-o pe tușa pentru lucrurile aceastea?

- Atunci eram mică și nu știam de ură, voiam să mă iubească, să mă ingrijească. Când pleca bunica, trebuia să ingrijească de toate ale casei și nu mai voia să facă focul. Și m-a-nvățat bunica să mă mai duc așa, cu scăunelul, la sobă. Și m-am aplecat să iau lemne, și când m-am aplecat, s-a stricat și scăunelul, și-am căzut cu capul după sobă și cu mâna asta pe tăblița sobei. Și soba a fost fierbinte, și-am plâns, am plâns, surioară, și-am strigat-o! Tușa era în pat, dormea, și n-a vrut să vie la mine până când a văzut că nu mai pot să plâng. Când a văzut că nu mai pot, a venit, m-a smucit, m-a pus pe scăunel și nimic nu mi-a pus la mână. Până a venit bunica. Când a venit bunica, m-a văzut plângând, mi-a văzut mâna...Avea un cearșaf. A rupt din el, a băgat în apă rece și mi-o făcut la mână. M-a durut iar, mă ardea. Când a desfăcut, s-a luat cu piele cu tot, a rămas carne plină de sânge. A stat bunica trei săptamâni cu mine în brațe și cu mâna într-un ciubăr cu apă rece, până s-a vindecat. Și după ce s-a vindecat mâna, s-a făcut coajă, scoarță.

Dac-a văzut tușa că nu poate să mă răpuie, când a fost bunica dusă la Brașov a făcut mâncare, a făcut mămăligă cu smântână, și-mi dădea în gură mâncarea, că nu mai puteam să ridic mâna ca să mănânc. Și mi-o dat cu lingura mămăligă fierbinte, mi-o băgat în gură. Am început să plâng, să dau jos...Mi-o pus mâna la gură să nu pot să dau jos. A trebuit să înghit. M-a ars, surioară, pânâ în stomac...

Last edited by Parascheva16; 18.05.2013 at 11:10:41.
Reply With Quote