View Single Post
Vechi 13.05.2013, 14:26:08
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Mai intai, eu nici nu mi-am propus sa nu va derajez. Pe urma, din cate vad, modul de adresare al Patriarhului Ecumenic, ca si a patriarhului Daniel catre Sfantul Parinte Papa este "Sanctitatea voastra". Adica, altfel spus, Sfinte Parinte.
Aici: http://roxanaiordache.wordpress.com/...papa-francisc/

Problema dv este ca va socotiti...mai ortodox ca patriarhul. De aceea va spun: nu locul meu nu este aici, ci locul dv. Adevaratul dv loc, unde va veti simti ca pestele in apa, de nimeni deranjat, ci incuviintat de alti ganditori obiectivi ca dv, sunt forumuri de tip (ca sa nu spun "de teapa") saccsiv, teologiepunctnet, etc, etc.
"Non idem est, si duo dicunt idem." ("Nu este acelasi lucru cand doi spun acelasi lucru."

Cand un romano-catolic "Biserica Romano-Catolica" de exemplu, el crede ca se refera la Biserica lui Hristos.

Cand un ortodox foloseste aceeasi sintagma, se refera la sensul general de "biserica", care poate fi impropiat de orice eretic sau schismatic in definitiv.

In cazul asta, e vorba de o adresare de politete, din necesitatea de a intretine o anumita cordialitate, fara de care anumite lucruri care nu merg prea stralucit ar merge probabil de-a dreptul rau.

Interesant si oarecum amuzant este ca foloseste termenul de "sanctitatea" cara arata o oarecare impropriere a unei titulaturi care este in primul rand pretinsa nu atat recunoscuta sub aspect dogmatic.

Ortodox, romanesc si bisericesc, daca realitatea ar fi de asa natura, ar fi fost "Sfintia Voastra".

Si apropo de politica si motivatii, sunt indicii chiar pe link -ul postat:

"Ne exprimăm speranța că Sanctitatea Voastră Veți continua să-i sprijiniți pe credincioșii ortodocși români care trăiesc în număr mare, în diferite țări din Europa, în special în Italia, așa cum constant au făcut-o predecesorii Voștri, vrednicul de pomenire Papa Ioan Paul al II-lea și Papa Emerit Benedict al XVI-lea."

Last edited by AlinB; 13.05.2013 at 14:29:13.
Reply With Quote