Citat:
În prealabil postat de mirela.t
Astea sunt rugaciunile de seara care se citesc in biserica? Sau le fac monahii in pravila lor? Ca doar un mirean acasa nu se apuca sa citeasca 9 pagini de rugaciuni in fiecare seara?! Ma pregatisem si eu cu avant sa salvez documentul, dar cand am vazut despre ce este vorba mi-a pierit elanul. 
|
Nu privi cu teamă spre viitor!...
Într-adevăr, acestea sunt rugăciunile de seară pe care obișnuiesc să le facă o mulțime de oameni evlavioși prin toată țara și lumea creștină.
Apoi, Ceaslovul e un îndreptar binecunoscut poporului, unde găsim și alte rugăciuni. În Ceaslov mulțimi mari de oameni găsesc pacea sufletului lor. Oameni din toate părțile țării și ale lumii, intelectuali și țărani, preoți și croitorese etc. Cunosc o mulțime de bătrâni, dar și tineri care folosesc Ceaslovul în modul cel mai natural, cu mult folos, cu bucurie, fiindu-le aducător de pace.
Nu știu de unde s-a înfiripat, apoi s-a betonat zdravăn, preconcepția că rugăciunile de seară sau orice alte rugăciuni care alcătuiesc o pravilă trebuie să fie normate pe categorii/clase/norme/stassuri. Și că, mai ales, monahul are alte rugăciuni și mult mai multe etc.
Păi, am întâlnit chiar anul acesta monahi plictisiți și de un "Doamne, miluiește!", după cum știu copii care se roagă în fiecare seară o juma de oră, apoi fac miezonoptica și altele...
De un lucru sunt sigur: pravila de rugăciune e pe măsura fiecăruia. Pentru unul e de folos și bineplăcut Domnului să spună fie și "Doamne!...", apoi să cadă frânt în somn.
Pentru altul nu e de ajuns nici o noapte întreagă de rugăciune.
Fiecare cu măsura lui, cu nevoile lui, cu binecuvântarea lui. În viața duhovnicească a fiecărui om nu se umblă cu măsuri generale și norme universale ci dimpotrivă, cu măsură individuală. Dar și aceasta din urmă crește sau scade în funcție de mulți factori pe care doar un duhovnic iscusit îi poate dezbate cu cel sau cu cea pe care îi păstorește.
Din păcate noi suntem mereu grăbiți să găsim norma/stassul/categoria/clasa, nesesizînd că tocmai aceasta ne ține pe loc. Tendința de a intra într-o uniformă comună, universală, în detrimentul cămășii personale.
Oare așa procedăm și cu pantofii? Și cu mâncarea? Păi ce, suntem chinezi?....:)
Doamne ajută!