Din câte am constatat, pe măsură ce trec anii se mărește distanța dintre cerințele programei școlare (cosubstanțiale cu documentul numit Curriculum) și interesele elevilor. Elevii caută alte cunoștințe și alte abilități decât cele pe care este dispus să li-l ofere ministerul și instituțiile școlare.
E tot mai dificil, de pildă, să discuți cu elevii despre caracter sau despre formarea imaginii vizuale pe retină, când preocupările lor cotidiene și de perspectivă sunt orientate în cu totul alt sens, impus de mersul lumii...
Poate că din acest motiv, al dezarticulării dintre cerințele "de sus" și așteptările celor "de jos" (din păcate învățământul nostru e organizat după o ierarhie piramidală, cu caracter evident despotic, după opinia mea) apar numeroase conflicte al căror rod e vizibil cu ochiul liber: insatisfacție generalizată, rezultate foarte slabe în activitatea școlară, formalism în desfășurarea orelor etc.
S-a întâmplat ca la una din ore, prin diverse conexiuni apărute într-un moment de discuție liberă, să lansez întrebarea: de ce spuneți că Crucea este Sfântă? Ce înseamnă Sfânt?
Întrebarea mi se păruse extrem de simplă pentru cei 30 de elevi care făceau religie de 10 ani la școală. Însă nici un elev din clasă nu a dat un răspuns minimal satisfăcător.
A altă situație, la fel de surprinzătoare, a fost când am văzut la începerea orei că era scris pe tablă un îndemn privind rugăciunea Sfântului Efrem Sirul. Eleviilor li se vorbise despre faptul că în Postul Mare creștinii spun mereu în biserică această rugăciune. Dar eu am fost îmboldit să îi întreb: vrea cineva să spună această rugăciune minunată (cu gândul să începem ora de psihologie sub harul acestei rugăciuni)?
Elevii însă, deși unii ar fi dorit, nu știau rugăciunea. Nu a reușit nimeni să spună nici măcar primul vers... Aveam să înțeleg, printre altele, că nimeni nu fusese în biserică pe timpul Postului...
Astfel încât le-am cerut permisiunea să o citească unul dintre ei folosind internetul... Lucru emoționant, după ce elevul care s-a oferit a terminat lectura, s-a lăsat o liniște bună în sala de clasă iar câțiva dintre copii aveau ochii în lacrimi...
Să luăm aminte!
Vă sugerez așadar să aveți în atenție situația reală a lumii în care trăim și impactul acesteia asupra sufletelor pe care noi avem slujirea să le educăm.
Prima măsură pe care am luat-o anul acesta a fost să las programa și manualul la o parte (cu riscul unui conflict serios cu direcțiunea, cu inspectorii metodiști etc.), pe loc cel puțin secund, și să descopăr urgent un mod de a dialoga cu elevii ținînd cont de nivelul lor real de pregătire și de însușirile lor sufletești reale.
Înainte, așadar, de o intervenție cu finalitate educativă, cred că e decisiv să avem atenția către o evaluare continuă a stării elevilor noștri. Iar pentru aceasta, să evaluăm mereu, ÎNAINTE DE TOATE, starea noastră, a celor care suntem dascăli.
Last edited by cezar_ioan; 03.05.2013 at 12:47:54.
|