Citat:
În prealabil postat de gheorghie
oare se fac liturghii de sf. Gheorghe, maine, prin biserici? sau fiecare preot face cum vrea?
|
Sărbătoarea Sfântului Gheorghe
Ziua de pomenire a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, 23 aprilie, cade anul acesta în timpul săptămânii a șasea din Postul Mare. În toate lăcașurile de cult se va oficia în această zi Liturghia Darurilor înainte sfințite. Rânduiala a fost stabilită la Sinodul Trulan din anul 692.
„Hotărârea Sinodului Trulan prevede ca în timpul Păresimilor în afară de Sărbătoarea Bunei Vestiri orice sfânt cu polieleu, orice zi deosebită va fi cinstită prin liturghie înainte sfințită. Liturghie deplină nu se săvârșește decât în zilele de sâmbătă și duminică. În ziua de sâmbătă sau din duminica înaintea acestei sărbători, respectiv, în sâmbăta sau duminica a V-a a Sfântului și Marelui Post preoții vor pregăti un Agneț va fi sfințit, Agneț cu care se va săvârși Liturghia înainte sfințită în ziua pomenirii Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință. La bisercile de enorie, așa cum prevede Tipicul, în ajunul sărbătorii Sfântului Mare Mucenic Gheorghe se va săvârși fie Pavecernița Mare împreună cu Litia, mai ales acolo unde este hram, fie Vecernia Sfântului Gheorghe și Litia. La bisericile de mănăstire, la catedralele chiriarhale Vecernia se va săvârși întotdeauna dimineața împreună cu rânduiala Ceasurilor, iar după amiază Pavecernița Mare și acolo unde este cazul și Litia”, a precizat pentru TRINITAS TV Arhim. Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
Liturghia Darurilor înainte sfințite este a treia Liturghie a Bisericii Ortodoxe și se oficiază numai în Postul Păresimilor.