Citat:
În prealabil postat de N.Priceputu
Aici mi se pare că centrarea a rămas tot în tine, cel care vrea să învețe psalmul, dar nu are mijloacele. Iar relația este una de dependență. Spunea un părinte că nu trebuie să punem crucea noastră pe umerii celuilalt. Dar, adaug eu, celălalt și-o poate asuma de bunăvoie. Cred că numai așa poate merge bine o căsnicie, dacă fiecare își asumă crucea celuilalt, nu dacă este silit s-o ducă pentru că n-are încotro.
|
Decentrare și autonomie, așadar.
Maturizare, cu alte cuvinte....
Ei bine, în realitate, cum lesne se poate cunoaște, căsniciile merg greu tocmai pentru că nu avem suficient spor în chestiunile acestea. Dependențe cu carul, lupte egoiste (pentru putere, bunuri, plăceri, timp liber etc.)... Și pe toate le numim, cu duioșie și "înțelegere", cu termenul ... dragoste. Deh, sunt și ei tineri, se iubesc, dragoste cu năbădăi și altele asemenea, auzi spunîndu-se, justificîndu-se.
Unii, totuși, au descoperit soluția:
autonomie și decentrare. La care aș adăuga:
cooperare.
Și
scopuri comune, supra-individuale.
Cum ne ajută Biserica în acest travaliu de dezvoltare personală și familială? (întreb pentru îmbogățirea imaginii cu soluții, pentru aducerea din nou la cunoștință, iar nu pentru a pune la îndoială)
Cum ne dezvoltăm în Biserică, împreună și individual, mai bine spus (ca să nu pară că noi suntem una - Biserica e alta, iar noi așteptăm pică pară mălăiață de la un fel de Big Brother) în sensul acesta?