View Single Post
Vechi 21.04.2013, 18:49:55
N.Priceputu
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de cezar_ioan Vezi mesajul
Eu, de pildă, vreau să învăț un psalm. Mi-a atins inima și simt nevoia să îl port cu mine, ca să îl recit din minte ori de câte ori simt nevoia, să cuget la el, să mă doftoricesc cu el...
Pentru aceasta, întrucât sunt nevăzător, am nevoie să mi-l citească soția mea. Nu posed JAWS sau alt sintetizator vocal, nu știu să citesc în Braille și nici n-aș putea, întrucât am mâinile arse de la un incendiu.
O rog pe soția mea să-mi citească.
Dar, vai, nu are nici timp și nici chef. După mai multe rugăminți, îmi citește. Grăbit, nervoasă, distrată... Nu are nici dicție și nici nu prea pricepe textul, nu prea e dusă la biserică decât așa, de ochii lumii...

Ce voi face?
Să cred că starea ei e și a mea? Mi-e cam greu, e limpede că suntem chiar contradictorii în acest punct. Și-apoi, eu sunt orb iar ea chiar vede.
Și atunci? Cum voi înțelege situația noastră dacă ar fi să o "citesc" în erminia propusă de tine?...:)
Aici mi se pare că centrarea a rămas tot în tine, cel care vrea să învețe psalmul, dar nu are mijloacele. Iar relația este una de dependență. Spunea un părinte că nu trebuie să punem crucea noastră pe umerii celuilalt. Dar, adaug eu, celălalt și-o poate asuma de bunăvoie. Cred că numai așa poate merge bine o căsnicie, dacă fiecare își asumă crucea celuilalt, nu dacă este silit s-o ducă pentru că n-are încotro.
Reply With Quote