Citat:
În prealabil postat de Kanedel
Am si eu o intrebare: Barbatul(sau femeia) nu este sigur/a daca omul ales este inr-adevar cel potrivit pentru comuniunea in doi,insa isi da seama la ceva timp dupa ce au facut cununia religioasa...ce este de facut in cazul acesta?...
|
Kanedel, nu cunosc vreun cuplu care să nu fi trecut prin experiența aceasta.
Pot fi aduse în analiză mai multe variabile explicative. Însă, oricâte explicații am furniza pentru lămurirea peripeției maritale, un lucru rămâne fix: sarcina fiecăruia de a rezolva singur și împreună cu partenerul de viață o puzderie de probleme care apar în căsnicie.
Unele sunt probleme materiale, altele țin de organizarea timpului, altele de sănătate, altele de oscilațiile dispoziției, altele de grupul de prieteni, altele de viața și moartea unor oameni dragi, altele de variațiile în trăirea credinței, altele țin de politică, altele țin de job, altele țin de vreme...
Toate problemele vieții individuale sunt întâlnite și în viaața căsătoriților,
doar că apare o mică diferență: le ducem în doi, fie direct fie implicit, indirect, întrucât ceea ce te pasionează și afectează pe tine are un ecou și asupra partenerului și viceversa.
Când ne căsătorim nu devenim cu totul alți oameni, însă experimentăm alt context și alte provocări ale omenescului.
Este important să reflectăm cu atenție la ce ni se întîmplă și să alegem unele scheme vechi din tiparul viețuirii noastre individuale, după cum pe altele e potrivit să le lichidăm prompt și ferm. De exexmplu, păstrăm obiceiul premarital de a ne întâlni când și când cu prietenii, însă lepădăm obiceiul de a bea de vineri până luni și de a fluiera după pițipoanece pe stradă... Sau, dacă am primit leafa, păstrăm obiceiul de a ne bucura ...:), însă ne grăbim să ajungem cu ea acasă, la nevastă și copii. N-o mai punem la bătaie cu prietenii care ne așteaptă la bere sau la cazinou și nici măcar la biserică nu mai mergem cu ea... Ci acasă, pentru a hotărî cu familia cum vom folosi banii.
De obicei însă, păstrăm obiceiul narcisist-infantil de a ne măsura partenerul și relația după indicatorul "mă simt bine, e cool" sau dimpotrivă.
Noutatea în căsnicie e că evaluarea trebuie să includă și pe celălalt: ne simțim bine?, suntem mulțumiți? este partenerul meu mulumit de viața pe care o ducem împreună? sunt copiii mulțumiți de mine? sunt oare un soț bun, o soție bună, un tată bun, o mamă bună? Ce spune familia?
și, când am avut parte și de Taina Nunții: suntem noi bineplăcuți Domnului prin tot ce facem împreună? Și mai ales: sunt eu la lucru pentru despătimirea mea cu prilejul tuturor necazurilor și nemulțumirilor pe care le resimt? Port eu cu smerenie și nădejde toate ale familiei mele? Sunt eu demn de îndemnul Apostolului pivind viața de familie?
Sau storc cu egoism tot "frumosul" dimprejur, visînd că mi-am găsit, o fatalule "prea târziu", taman acum jumătatea. Asta e iluzie a celui care nu izbutește să se implice în miezul lucrului destinului personal. E doar un distractor, un abur al vinului care distorsionează simțurile și gândirea. Iar după ce trece beția, la vremea mahmurelii, vin și regretele nenorocite pentru tot ce am comis la beție, inclusiv atrocele dureri de cap și sila de sine, și rușinea și sentimentul intens al vinovăției și toate consecințele păcălelii visării infantile...
Să stăm, așadar, curajos în picioare, să stăm pe loc!
Și să lucrăm cu răbdare și cu nădejde, împlinirea noastră omenească, împreună cu partenerul de viață înaintea lui Dumnezeu Milostivul și Puternicul și Proniatorul.