Citat:
În prealabil postat de guardian knight
Nu prea merg des pe la biserica,insa si atunci cand,ma mobilizez cumva si ma duc, ma confrunt cu mari probleme dupa cum urmeaza :
|
Va indemn sa mergeti la TOATE slujbele de duminica precum si, daca este posibil, la sujbele care cad in zile non-duminicale insemnate cu rosu ingrosat in calendar, zile numite (in lumea catolica) "de porunca". De aceea le numim astfel, fiindca participarea la Liturghie in aceste zile este o porunca a Bisericii, a carei incalcare e materie grava. "Materie grava" inseamna ca, daca cunoasteti acest lucru si daca nu exista binecuvantate motive, fapta constituie pacat de moarte.
Este gresita ideea ca noi mergem la biserica fiindca ne place. Sau ca sa ascultam muzica buna ori predici superioare. Noi mergem fiindca acolo este Domnul, care se intrupeaza pentru noi pe altar, si ne asteapta.
Citat:
1).Tot timpul slujba imi pare epuizant de plictisitoare,si am tendita sa ma uit mereu la ceas !
|
Prima masura este sa va lasati ceasul acasa. A doua este sa aveti in vedere ca un motiv frecvent pentru care slujba e plictisitoare este acela ca nu suntem atenti. Cand un film ne plictiseste, se poate sa fie vorba de un film prost. Dar se poate sa fie vorba de un film la care nu suntem atenti. Sau, un film jucat intr-o limba necunoscuta...
Citat:
2).Muzica nu imi prea place (mi se pare de inmormantare !) deoarece este o muzica prea trista, si nu exista instrumente (cum sunt de pilda la neoprotestanti sau catolici !)
|
La catolicii bizantini nu exista niciun instrument. Iar la catolicii romani exista (in mod normal) un singur instrument: orga.
Muzica psaltica bizantina, ca si muzica gregoriana apuseana, poate parea trista cand, de fapt, are menirea de a ne induce o stare de transa, facandu-ne mai susceptibili invizibilelor. Acest lucru se obtine, de exemplu, prin "o silaba-mai multe note", in timp ce muzica obisnuita, de la clasic la rock, inseamna "o silaba - o nota".
O alta cauza pentru care muzica veche (apuseana, rasariteana) ne apare ca plictisitoare este supraexpunerea noastra la televizor si calculator, medii care ne transmit o "realtitate de mare viteza". Stiati ca marile piese ale lui Shakespare erau in patru acte, in vreme ce azi se monteaza in doua ori chiar intr-unul? Stiati ca grecii din Atena mergeau dimineata la o tragedie (in mai multe acte) luau pranzul in taverna si mergeau dupa amiaza la o comedie (tot in mai multe acte) in ceea ce am numi "o zi de teatru" ? Piesele erau intretetsute de cor ? De parti lirice (muzica, dans) ? Noi nu mai avem rabdare sa facem asta. De vina nu este piesa de teatru.
In sfarsit, trebuie obervat ca o cauza specifica liturghiilor rasaritene pentru care ne par plictisitoare este acela ca sunt inalt repetitive. In special este vizibil acest lucru la ectenii, cand preotul reia aceleasi rugaciuni "iarasi si iarasi". Scopul liturgic al acestui lucru este staruinta in rugaciune (ectenia care incepe cu "iarasi si iarasi" chiar asa se cheama: ectenia staruitoare). De vina suntem noi, fiindca nu ne rugam, desi preotul spune lamurit "Domnului sa ne rugam". El spune, el aude.
Citat:
3). Predica preotului mi se pare monotona,scolareasca,facuta pe un ton plictisitor de retorica popeasca,adica ,pe scurt, un discurs teologal,incapabil sa-mi capteze,suscite si provoace atentia,prea tare !!!
|
Chiar si din predicile slabe, mereu putem afla cel putin ceva ce nu stiam. Preotii sunt MULT mai avansati decat noi, mai ales in ceea ce priveste interpretarea Scripturilor. Faceti-va un obicei de a nota, in jurnal: "cele trei lucruri pe care nu le stiam si le-am aflat la slujba de duminica". De multe ori, sunt chestii de amanunt, dar amanuntele fac diferenta intra "a fi tare in Scripturi" si "a fi amator in Scripturi".