View Single Post
Vechi 13.04.2013, 19:25:10
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
Īn prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Pentru fiecare caz in parte, da.
In situatia care am descris-o, cred ca lucrurile sunt destul de limpezi.

Gresit. Bunicii sau mai degraba strabunicii lor au fost (sa socoteasca cineva exact).

Statornicie secheama cand incerci sa mentii o pozitie corecta, altfel se numeste incapatanare.

Aiurea.
Cu ortodocsii aveau alte afaceri.

A fost imposibila pentru ca asa au fost educati de maimarii lor, in spiritul urii si dispretului fata de ortodoxie.
Si inainte sa vina comunistii la putere, in Ardeal era o situtie tensionata pe planul asta.

Ai inteles gresit si logica e la fel.

Scopul nu era convertirea lor la dreapta credinta - caci metodele ar fi fost si ele altfel, ci sa-i faca sa renunte/denunte (la) pozitii administrative in Bisercii Greco-Catolice, scopul fiind desfiintarea acesteia - ceea ce s-a si intamplat pana la urma.

Iar cu ortodocsii, cum am spus, urmareau altceva.

Sa fim seriosi, pentru majoritatea dintre noi, desi n-au fost persecutii majore, in sensul sa se inchida bisericile sau sa-ti fie interzis expres sa calci acolo si nici bunastare nu am avut, am pierdut testul cu brio: foarte putini au frecventat biserica.
Culmea e ca nici macar dupa '89 nu a dat lumea buzna in biserici - e drept si putine si neincapatoare, dar tot nu frecventeaza mai mult de 10% (cu generozitate) biserica.

Calcul simplu: cate biserici sunt in oras, cam cati oameni sunt de obicei la slujba si ce populatie are orasul.

Nu e peste tot asa.
In orase da, dar la sate ..biserici cam golase si raman tot mai golase.
Punctele noastre de vedere nu converg, si asa sa ramana: fiecare cu parerea lui.
Evident ca nu erau aceiasi oameni de la 1700, ci urmasii lor, dar eu vorbeam de o trasatura de caracter a acestor familii, pastrata de-a lungul generatiilor.

Inchisorile au urmarit exterminarea oamenilor, nimic altceva. Ca pe greco-catolici vroiau sa-i extermine dintr-un motiv, iar pe ortodocsi din alt motiv, nu conteaza in final. Important e ca Dumnezeu nu a dat satisfactie unui sistem tiranic, dand unora dintre intemnitati posibilitatea mantuirii printr-o moarte martirica, iar altora le-a daruit viata, desi sansele lor de supravietuire erau minime. Mila lui Dumnezeu si-a spus cuvantul.

Mai rau e ca il conterazici pe Pr. Petroniu Tanase... treaba ta.

Drumurile m-au purtat si prin bisericile din sate si nu am gasit biserica goala la Sf. Liturghie. Nu pot afirma insa ca am fost in toata tara. Intr-adevar in satul Izvoare de langa Giurgiu, m-a impresionat neplacut ca biserica era in totala renovare de 2 ani de zile, si stagna din lipsa de fonduri, iar cei cu care am vorbit mi-au spus ca se tin slujbe de Pasti si de Craciun... ca in rest... Dumnezeu cu mila.

Iarasi, fiecare cu parerea si experienta lui si asa sa ramana.

Last edited by Miha-anca; 13.04.2013 at 20:22:53.
Reply With Quote