View Single Post
Vechi 12.04.2013, 23:50:25
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Miha-anca Vezi mesajul
Judecata aceasta sa o lasam lui Dumnezeu.
Pentru fiecare caz in parte, da.
In situatia care am descris-o, cred ca lucrurile sunt destul de limpezi.

Citat:
Daca stam sa ne gandim, acesti greco-catolici sunt fostii ortodocsi, care s-au opus trecerii la catolicism.
Gresit. Bunicii sau mai degraba strabunicii lor au fost (sa socoteasca cineva exact).

Citat:
Se pare ca au pastrat o trasatura de caracter si anume statornicia; atata doar ca de data aceasta s-au statornicit de partea gresita a baricadei.
Statornicie secheama cand incerci sa mentii o pozitie corecta, altfel se numeste incapatanare.

Citat:
Practic, daca regimul comunist ar fi dorit trecerea lor cu orice pret la ortodoxie, i-ar fi intemnitat impreuna cu ortodocsii, nu separat de ortodocsi.
Aiurea.
Cu ortodocsii aveau alte afaceri.

Citat:
Este adevarat ca printre greco-catolici au fost si ortodocsi, dar putini la numar si bolnavi, incat revenirea acestora la ortodoxie a fost aproape imposibila.
A fost imposibila pentru ca asa au fost educati de maimarii lor, in spiritul urii si dispretului fata de ortodoxie.
Si inainte sa vina comunistii la putere, in Ardeal era o situtie tensionata pe planul asta.

Citat:
As zice sa privim lucrurile in fata: ceea ce s-a urmarit a fost exterminarea lor prin imbolnavire, flamanzire, privare de orice libertate; nu revenirea la ortodoxie, caci pe ortodocsi i-au torturat si au incercat sa-i extermine in acelasi fel, daca nu si mai rau.
[/quote]

Ai inteles gresit si logica e la fel.

Scopul nu era convertirea lor la dreapta credinta - caci metodele ar fi fost si ele altfel, ci sa-i faca sa renunte/denunte (la) pozitii administrative in Bisercii Greco-Catolice, scopul fiind desfiintarea acesteia - ceea ce s-a si intamplat pana la urma.

Iar cu ortodocsii, cum am spus, urmareau altceva.

Citat:
Dar, cum spune Pr. Petroniu Tanase, trecerea prin aceste inchisori comuniste a avut o alta valenta, si anume: a fost o proba de foc la care a fost supusa credinta in unele tari ortodoxe. Iar credinta a iesit invingatoare; spre deosebire de tarile vestice, care au fost supuse unei alte probe, si anume proba bunastarii; iar aici credinta a fost invinsa de bunastare.
Sa fim seriosi, pentru majoritatea dintre noi, desi n-au fost persecutii majore, in sensul sa se inchida bisericile sau sa-ti fie interzis expres sa calci acolo si nici bunastare nu am avut, am pierdut testul cu brio: foarte putini au frecventat biserica.
Culmea e ca nici macar dupa '89 nu a dat lumea buzna in biserici - e drept si putine si neincapatoare, dar tot nu frecventeaza mai mult de 10% (cu generozitate) biserica.

Calcul simplu: cate biserici sunt in oras, cam cati oameni sunt de obicei la slujba si ce populatie are orasul.

Citat:
In vreme ce in tarile vestice bisericile sunt inchise intr-un ritm ametitor, in tarile rasaritene se construiesc biserici in ritm ametitor. Si cum se construiesc, ele devin neincapatoare la afluxul crestinilor.
Nu e peste tot asa.
In orase da, dar la sate ..biserici cam golase si raman tot mai golase.