Citat:
În prealabil postat de sophia
Pe mine m-a impresionat in mod deosebit gestul Papei Francesco. (Intelesesem de la televizor ca toti papii au aceasta traditie cu spaltul picioarelor la oameni obisnuiti, din popor si nu la episcopi).
De ce acest papa a ales detinutii, nu stiu.I s-a parut modul cel mai corect se smerenie. Coborarea ceam mai mare.
Tocmai aici este ideea de smerenie si umilinta. Sa te cobori pana la un anumit nivel.
A spala la episcopi si doar in mod simbolic...nu asa a facut Iisus Cristos.
Stiu nu este grozav sa speli oameni obisnuiti, chiar daca ar veni cu picioarele curate si pregatite...
Eu la ortodocsi nu am auzit si nu am vazut. Cel putin nu in parohii obisnuite.
Si in parohii ar fi spalat la oameni obisnuiti? Ca daca sunt numai 1-2 preoti?...
Ma rog, era o intrebare fara pretentii.
|
Si la noi in manastiri se pastreaza acest obicei.
Exemplul de smerenie si umilinta l-a dat multi din isihastii nostri, si din sfintii nostri. Un exemplu foarte frumos este Sf. Nifon care a spus ca se coboara cu mintea, in fata semenilor pana sub talpile lor, poti citi aici - inaltimea smereniei:
http://www.sfaturiortodoxe.ro/nifon/...imea_smereniei
Fi sigura ca acei detinuti au fost pregatiti, spalati si alesi. Eu nu il vad ca un gest de smerenie ci ca un gest bine pregatit si gandit pentru a obtine efectul scontat. Gesturile de smerenie se fac nestiute de nimeni, nu cu pregatire, cu televiziuni, si mare reclama.
Acum fiecare cu pacatele sale, insa sa se fi ispravit pacatele la noi si acum sa privim iscoditor la preoti daca sunt smeriti sau nu? Crezi ca e dovada de smerenie daca clevetim pe seama preotilor daca spala picioare sau nu spala si ale cui le spala?