View Single Post
Vechi 09.04.2013, 19:10:28
Diana3's Avatar
Diana3 Diana3 is offline
Member

Data înregistrării: 08.06.2010
Locație: Oltenia
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Ekaterina Vezi mesajul
La noi la biserica parintele ajuta de multe ori persoanele aflate in situatii dificile. Cel ce avea nevoie de ajutor vorbea la inceputul slujbei cu parintele. Dupa predica, parintele prezenta situatia in care se afla respectiva persoana si ii ruga pe oameni sa dea fiecare cat poate. Banii erau dati direct celui ce avea nevoie de ajutor (statea la iesirea din biserica, oamenii stiau despre ce este vorba si sensibilizati de cuvantul si rugamintea parintelui, ajutau cat de cat). Ar putea sa incerce si doamna sa vorbeasca cu un preot si sa-l roage sa vorbeasca enoriasilor despre situatia ei pentru a primi un ajutor mai substantial. Poate sa mearga la mai multe biserici.
Pai cam asta a facut si doamna:

- in ultimele luni s-a dus la o biserica din Craiova (zona Paltinis, daca am retinut bine) si preotul a facut apel la ajutorul enoriasilor. S-a reusit astfel sa se stranga o suma de bani, insa pentru plata avocatului (primaria a actionat-o in instanta si are proces...).

- din ce mi-a povestit (nu bag mana-n foc ca este sau nu adevarat, dar asta mi-a zis) a patit si necazuri cu preotii, de exemplu preotul a strans o suma de bani si a refuzat sa i-o dea, spunandu-i sa se multumeasca, cu ce i-au dat credinciosii, cand ieseau din biserica (desi se stransesera bani si in fata, langa altar).

- de fapt asa am si cunoscut-o, venise la o biserica (unde merg de obicei, nu este in cartierul meu dar harul parintelui atrage credinciosi din tot orasul) sa ceara din nou ajutor (cu cativa ani in urma, cu ajutorul credinciosilor, parintele reusise sa-i achite costul unei interventii chirurgicale care i-a salvat viata). Parintele nu i-a mai putut oferi sprijin financiar si de data aceasta, dar a recomandat-o parintelui de la biserica din Paltinis.

Citat:
În prealabil postat de N.Priceputu Vezi mesajul
De regulă, preoții îi ajută în primul rând pe cei din parohia lor, mai ales dacă aceștia frecventează biserica; față de ei au prima datorie.
Mie personal nu mi se pare acesta primul criteriu de evaluare, ci gravitatea situatiei. Daca ar veni - Doamne fereste, dar sunt si cazuri grave - mama unui copil bolnav de leucemie, a carui viata este numarata in zile sau saptamani, credeti ca parintele ar refuza-o, pe motiv ca nu este din parohie, ca nu se spovedeste si nu se impartaseste acolo ? Intr-adevar, credinciosii care merg de ani si zeci de ani la aceeasi biserica si care sunt cunoscuti de preotii acelei parohii prezinta mai multa credibilitate, insa ar trebui sa fim buni samarineni, daca este o problema stringenta).
Reply With Quote