View Single Post
  #7  
Vechi 08.04.2013, 12:36:48
sophia sophia is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 25.06.2007
Religia: Ortodox
Mesaje: 3.593
Implicit

Aici sunt mai multe aspecte:

1. Multa vreme se spunea/stia ca familiile de pocaiti au copii multi. Eu una n-am auzit de multe familii ortodoxe cu copii multi. De regula cam 3, 4 maximum, rar mai multi. Existau zone unde intr-adevar erau mai multe familii cu peste 8-10 copii: undeva Ardeal si in Moldova.Asa stiam eu cu ani in urma.

Problema se punea insa invers. Nu se spunea "ai copii multi, poate esti pocait", ci se spunea ca aia sunt pocaiti si de aceea au copii multi. Pocaitii, au unele obicieuri mai deosebite si lumea a invatat asta.
Culmea este ca nu se spune despre ortodocsi sau alte confesiuni asa, desi si aceste biserici interzic anticonceptia si avortul.

2. Problema este, indiferent de religie asa: copii multi au cei care evita metode de contraceptie sau avortul. Imediat te duce gandul la aceste doua aspecte.
Si mai departe aceste doua aspecte sunt legate de interdictia bisericii. Si aici este culmea, o asemanare a mai multor credinte, in special ortodocsi si sectari.
Nimeni nu se gandeste insa si la aspectul civic, omenesc, al abstinentei.
Eu nu stiu exact cum functioneaza problema: fac multi copii pentru ca nu am voie sa evit sarcina, sau fac multi copii pentru ca imi doresc neaparat, sau fac multi copii pentru ca nu accept abstinenta.

3. Mai ales in vremurile acestea grele, chiar isi pune oricine intrebarea cum cresti multi copii. Concret, de unde ai? Pentru ca fiecare isi poate permite un anumit numar de copii. Unii nu-si permit chiar deloc, altii unul, doi, sau trei.
E vorba aici de conditii materiale, de sanatate si de educatie (rabdare, scoala etc.).
Sa ne gandim ca totusi pentru o familie iti trebuie casa (suficient spatiu), si un venit constant care sa asigure: haine, alimente, intretinerea casei si alte cheltuieli.
Un parinte automat nu poate lucra, deobicei mama: ea este mereu gravida si se si ocupa de copii. Poate mai da statul o alocatie acolo, de nu stiu cat. Dar in rest cam ce salariu trebuie sa aibe un tata ca sa intretina o familie de la 5 persoane in sus?
Concret cine le da casa, bani etc?
Multe cazuri ajung in media si atunci oamenii se intreaba pe buna dreptate: pai unii fac copii fara sa se gandeasca si pe urma vin si cer de la altii ajutor.

Inainte vreme se cereau multi copii si statul le dadea la toti. Ii ajuta cu de toate: le dadea case, serviciu etc.
Acum nu mai este asa.

Alta intrebare este cu organismul femeilor care nasc multi copii. Cum rezista? Nu au probleme de "uzura"?

Si alta problema: copiii (fratii mai mari) care nu au copilarie pentru ca trebuie sa-i creasca pe cei mici. Ei ce simt?

4. Revin la o intrebare si la mesajul Yasminei care de data asta mi se pare foarte corect. Va intreb, ca sa inteleg si eu:

Persoanele care fac multi copii, pe langa faptul ca le da Dumnezeu fertilitatea asta mare, se gandesc la consecinte cand au relatii? Adica isi pun problema cum o sa se descurce cu acei copii? Daca au cu ce?
Sau in optimismul/relaxarea lor nu se gandesc si spun doar ca "lasa ca vedem noi...". Sau se bazeaza ca se duc si cer si ii ajuta altii?

Nu o spun cu rautate ci privesc real problema si sunt curioasa cum gandesc unii oameni.

Pentru ca ma gandesc eu ca de aici este conflictul si etichetarea.

Si daca discutam despre etichetarea familiilor cu multi copii, atunci sa spuneam si de partea cealalta: cum sunt etichetate familiile fara copii, din care majoritatea isi doresc sa aibe, dar au probleme de infertilitate.

Vreti sa stiti? Iata:

a. de acum 2000 ani erau considerati blestemati, pacatosi, erau marginalizati
(de aceea Sf. Ioachim si Ana si Zaharia si altii se rugau necontenit la Dumnezeu pentru un copil. Ca sa scape de rusine si eticheta)
b. sunt comozi, nu vor sa-si cheltuiasca banii
c. sunt bogati, isi permit de toate, duc o viata frumoasa, (spre deosebire de cei care au copii)
d. sunt puturosi, nu iubesc copiii, sunt rai etc.
e. sunt pacatosi si trebuie sa ispaseasca pacatele, de aceea nu le da Dumnezeu copii
f. nu sunt credinciosi (crestini)
g. daca apeleaza la medic sa-i ajute sa aibe copii e si mai rau, mai mare pacatul
h. nu se vor mantui, caci mantuirea celor casatoriti se face prin nastere de prunci

In general nu se face deosebirea intre cei care nu au copii pentru ca nu-si doresc si cei care nu au copii pentru ca nu pot sa-i aibe.

In plus: cei fara copii au de suferit mai mult: au de platit taxe suplimentare, sunt dezavantajati/discriminati in unele situatii.
Au teama ingrijirii la caz de boala sau batranete.

Voi cei cu copii multi nu trebuie sa va faceti griji de etichete si ce spun unii sau altii. Aveti ceva concret in casa: copiii si aveti cu ei si alte lucruri asigurate, mai pe urma si nepoti. Bucurati-va si va veseliti!!!

Noi ceilalati avem si etichete si dezavantaje si...cuibul si sufletul gol.
__________________
A fi crestin = smerenie + iubire de aproape
Reply With Quote