Subiect: Salutul pascal
View Single Post
  #75  
Vechi 05.04.2013, 15:22:25
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Mesaje: 9.706
Implicit

Citat:
În prealabil postat de bogdan81 Vezi mesajul
Cata, aici nu era vorba de compromisuri dogmatice cu catolicii. Era vorba doar de a raspunde binevoitor la salutul pascal sau de a adresa salutul pascal unui catolic.
In opinia mea, un asemenea fapt nu inseamna o incalcare a invataturii de credinta ortodoxe.
E doar bunavointa si atat.
O sa dau 2 exemple din Sf. Iustin Popovici pe care l-ai citat si tu si din parintele Staniloae, ambii aparatori ai deplinatatii dogmatice a Ortodoxiei si pe care nimeni nu-i poate acuza de ecumenism.
Noi stim ca in Ortodoxie avem mantuirea. Dincolo nu suntem siguri. Dar nici nu putem noi sa-I spunem lui Dumnezeu ce sa faca. Aceasta e parerea mea.
Bogdan, eu am scris doar despre invatatura ortodoxa. Asta nu insemna ca ii uram pe eterodocsi, e o confuzie des intalnita la unele persoane si foarte gresita. A spune adevarul e un lucru bun, nu un lucru rau, e bine chiar si pentru cel ce nu e ortodox, ar fi rau sa il mintim ca si confesiunea sau religia lui e buna si nu il ajutam deloc.
Bineinteles ca sfintii aveau dragoste fata de toti oamenii, erau impotriva catolicismului, nu impotriva catolicilor obisnuiti. Dimpotriva asta au facut catolicii, in cazul inchizitiei si cruciadelor. Mantuitorul ii si certa pe iudei, dar El ii iubea pe toti.
Nu am scris pana acum ceva despre salutul pascal adresat altor culte, o sa spun acum parerea mea. Asadar, in opinia mea e mai mult decat un gest de binevointa, e intr-o mica masura si un fel de confirmare a catolicismului. Nu e o sarbatoare obisnuita, e o sarbatoare religioasa, care tine de cultul catolic, desi e la fel cu cea ortodoxa. Invierea Domnului e atunci cand apare Sfanta Lumina de la Ierusalim, chiar bunul Dumnezeu ne arata unde e adevarul. Marturia noastra trebuie sa fie ca adevarata Biserica a cea Ortodoxa si toti trebuie sa vina in ea, acesta e ecumenismul ortodox.
In legatura cu cele doua citate, Sfantul Iustin Popovici era un om foarte bun si bland, desi era critic la orice greseala dogmatica, adica ce spuneam mai sus. Chiar daca ar fi spus ca si catolici pot lua anafura eu nu cred ca e aici nicio greseala, asta nu inseamna ca ar fi vrut sa spuna ca si catolcii sunt la fel ca ortodocsii. Sfintele Taine nu se pot da eterodocsilor, dar anafura este o paine sfintita, daca nu ma insel si apa sfintita poate fi data sa fie bauta altora. La fel cum si la sfintele moaste probabil vin si din cei ce nu sunt ortodocsi.
Parintele Staniloae stim ca si-a schimbat mult parerea despre ecumenism la sfarsitul vietii, il aproba pe sfantul Iustin Popovici. A spus ceva evaziv, ca sunt multe locasuri. Parintele spunea acesta pentru ca domnia sa credea atunci ca si catolicii au Sfinte Taine. Am mai discutat pe un alt topic despre unele afirmatii ale unor duhovnici romani. De exemplu parintele Teofil a spsu chiar ca ne putem impartasi la catolici daca nu e o biserica ortodoxa in apropiere. Acum stim ca e gresit, Sinodul din 2008 a hotarat ca cine se impartaseste la alt cult e oprit de la impartasirea ortodoxa, deci e exclus temporar din Biserica. In anul 1920 Patriarhia Ecumenica a introdus unele idei ecumeniste in Biserica, producand si unele confuzii. Probabil pentru ca nu se rebotezau catolicii la venirea in BO nu se stia daca nu au si catolicii Sfinte Taine. Dar azi stim ca se face aceasta din cauza iconomiei, nu pentur ca ar avea Sfinte Taine. Inainte de aparitia internetului era cu mult mai greu accesul la o informatie. Azi putem sa aflam imediat care este invatatura Bisericii in orice problema, noi ne ghidam numai dupa invatatura Bisericii. Si sfintii au facut greseli din nestiinta, nu avem infailibilitatea umana, doar a invataturii ortodoxe.
Asadar iata citatul din Parintele Staniloae in care spune ca si catolicii au Sfinte Taine, de la care a pornit afirmatia de care ai scris: "– Părinte, Darurile sfințite la o liturghie catolică sunt cu adevărat Trupul și sângele Mântuitorului?
– Vedeți, Biserica Ortodoxă nu are un cuvânt hotărât, oficial în privința aceasta. Noi putem crede ceea ce vrem să credem. Eu personal cred că și la catolici se prefac cinstitele daruri în Trupul și Sângele Mântuitorului Hristos, deși atunci când s-au certat ortodocșii cu catolicii, mai ales după Marea Schismă, cei din Răsărit i-au învinuit pe catolici că folosesc azimă, și de aceea nu se întâmplă prefacerea. Până la urmă, Dumnezeu știe..."
O luam ca pe o afirmatie personala, dar nu tocmai adevarata.
Reply With Quote