Cât privește problematica psihologică a filmului, care singură ar merita o lungă discuție, avem o mostră de amatorism în cazul unei psihoze cu debut insidios, discret, urmat la timpul cuvenit (pe fondul tratamentului defectuos, ba chiar precipitant) de manifestările explozive, evidente ale nebuniei. Abordarea "terapeutică" (exorcizarea) ilustrează un moment neinspirat și nefericit al unei erori grave de conduită. Jalnică lipsa resurselor pentru abordarea unei astfel de situații cu evidente componente psihopatologice.
O mulțime de medici sau psihologi cu experiență (cunoștințe temeinice și practică relevantă) ar fi putut pune din timp un diagnostic diferențial și propune o abordare terapeutică eficientă. Prevenind complicațiile și, implicit, dezordinea unei obști întregi. (Printre altele, e lucru știut că alăturarea celor care au format un cuplu co-dependent, a celor aflați în simbioză, duce la escaladarea complicațiilor, adeseori cu sfârșit tragic.)
Dar asta e o altă problemă, ținînd de educația privind sănătatea și boala psihică (la fel de gravă dealtfel ca alte probleme din domeniul educației), care ilustrează nivelul la care a ajuns degradarea serviciilor medicale în România de azi.
Mă tot întreb, cu furie, recunosc: cum e posibil ca spitalul să refuze un pacient cu manifestări care cereau evident internarea lui ca urgență? Închiderea psihotică (excelent exprimată de actriță), negativismul expresiv, tipul de conduită expresivă facială, verbală și gestuală, precum și "mirosul" tensiunii psihice prevestitoare a unei mari furii - toate acestea și încă multe altele care țin și de anamneză bat la ochi oricărui specialist din domeniul psi. Un astfel de pacient nu se pasează, oricât de puține paturi avem în spital. Uneori în spitalul 9 se improvizează paturi suplimentare, pacienții dorm și câte 2 sau chiar 3 în pat etc. Dar nu e lăsat nimeni, dintre cei cu urgențe, liber să înnebunească definitiv și să (se) omoare cu boala lui.
Personal subliniez importanța tratamentului medical (nu exclusiv acesta, însă obligatoriu și acesta) în toate cazurile de tulburări ale personalității și de boli psihice. Apoi o temeinică (și adeseori îndelungată) susținere psihologică pentru reașezarea unor țambre zguduite sub șocurile vieții. Evident, toate sub blânda și prudenta îndrumare a celui suferind către Sfânta Biserică (blândă și prudentă, întrucât omul zdrobit sufletește nu mai are, adeseori, altceva decât deznădejde...).
Și trebuie s-o spun: impresia unora dintre preoți și a credincioșilor că astăzi mai putem lupta cu boala exclusiv prin mijloace duhovnicești, arată gradul de înșelare în care ne aflăm (nu sesizăm cum și cât s-au schimbat oamenii, toți oamenii, inclusiv cei din biserici), arată nivelul smereniei (adică a realismului, pur și simplu), arată refuzul oamenilor de a înțelege că nu duhul iubirii hrănim noi ci duhul dezbinării.
Când vom deveni mai puțin obsedați de probleme precum:
- unde e harul, doar la preoți sau și la doctori? Doar la mănăstiri sau și în biserica din cartier? Doar la părintele X, care e sfânt (că așa zice lumea sau că așa mi se pare mie), sau la orice preot căruia eu mă prezint cu duh de umilință ca înaintea omului lui Dumnezeu;
- cum să rezolvăm problema, în loc de cum să fim și să trăim astfel încât să rezolve Domnul problema, fie și prin noi;
- ce se bagă ăla în treaba mea, pe tarlaua mea (în loc de bine ați venit, cum să formăm o echipă eficientă?);
- cine e vinovat (în loc de eu sunt vinovat pentru toate relele înaintea lui Dumnezeu dar nu deznădăjduiesc și iată, mă căiesc și rog pe Domnul să îmi dea duh/putere de pocăință),
atunci astfel de situații ar apărea mai rar și, când apar, ar putea fi abordate și finalizate în mod fericit. Cu Voia Domnului.
Dar românul îi dă înainte cu mândria lui, cu găinăriile lui, cu copilăria lui inocentă, cu analfabetismul lui generalizat și agresiv, cu țâfnele lui arogante, cu tot ce pohtește... Vai nouă!
Last edited by cezar_ioan; 31.03.2013 at 04:10:33.
|