Citat:
Īn prealabil postat de catalin2
Vladimir Ghica este un caz tragic, un fost ortodox convertit la catolicism, asadar cazut in cel mai grav pacat, apostazia. Mama sa, foarte atasata de ortodoxie, a aflat cu stupoare vestea convertirii si a ramas indurerata si contrara acestei decizii pana la moartea sa. In acea vreme romanii nu se converteau la catolicism, era vazuta ca un mare pacat (nu aparuse ecumenismul, cel putin in ortodoxie).
Din pacate si educatia si-a pus amprenta asupra viitoarei convertiri. Parintii l-au trimis la scoala la Paris, unde a fost lasat in grija unei familii protestante, care i-a dat si educatia religioasa (pentru ca nu exista o biserica ortodoxa). Intors in tara pleaca apoi la studii la Facultatea de Filosofie-Teologie a dominicanilor īn Roma, unde se va avea loc si convertirea.
E posibil ca aceasta actiune a papei sa nu fie intamplatoare, iezuitii au aparut si au ca misiune propovaduirea catolicismului si convertirea celor din afara BC la catolicism. Au avut un rol si in uniatia din Transilvania. In cazul acesta un ortodox convertit la catolicism declarat sfant e un bun exemplu in vederea convertirilor, au fost si alti greco-catolici si catolici omorati in inchisorile comuniste
|
Cataline, ai un talent inegalabil de a lovi in ce au altii-decit-ai"tai" sfant. Pe cuvintul meu, daca si colega Miha-Anca, care numai de "ecumenism" n poate fi suspectata, a afirmat public induhovnicirea Monseniorului, hop! vii cu bata maraielii confesionale, sa pocnesti amarnic cu ea in balta. Ca stil, ai ajuns sa imi fii simpatic, si Decebal mi-e simpatic (fosti "adversari" de forum, cu care am schimat atitudinea, pentru ca la mine primeaza umanitatea universala, nu gasca confesionala/partinica/ideologica), si chiar nu mi-ar placea sa mai intru intr-o disputa aiurea cu cei care gindesc ca voi, fie si pentru ca un om inteligent, odata ce vede ca s-au trasat niste granite insurmontabile de fel de a gindi, nu mai insista cu atacuri, zic eu.
Am spus de multe ori pe forum: am evlavie la anumiti sfinti ortodocsi, nestorieni, miafiziti, rascolnici. Sfintul la care am cea mai mare evlavie, de exemplu, este Theodor al Mopsuestiei. Chiar si colegii mei, mai putin "liberali" si "ecumenisti" decit mine, nu au atacat vreodata, fie si din bun-simt, procesul de canonizare al sfintilor vostri. La voi, de exemplu, parca e inca pe rol procesul canonizarii Parintelui Ilie Lacatusu. Si pentru sfintia sa am pretuire si evlavie, ca veni vorba. Am vorbit noi ceva aiurea la adresa sa?!
Vezi ca o cam dai in bara. Da, ala de la croati e clar "sfint politic", avem si noi asa ceva; aveti si voi. Sa nu ne ascundem dupa deget. Una e sa dai in "sfinti" care au ucis si au facut viermuiala politica subiectiva, si cu asta sunt de acord, si alta sa dai in sfinti ca Maica Teresa de Calcutta, sau Monseniorul Vladimir Ghika. Cred ca e clar acum.