View Single Post
  #77  
Vechi 29.03.2013, 20:45:23
Yasmina's Avatar
Yasmina Yasmina is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 17.06.2010
Religia: Ortodox
Mesaje: 5.076
Implicit

Citat:
În prealabil postat de zaharia_2009 Vezi mesajul
Recomandati va rog niste cantitati, gramaje, proportii si exemple de preparate cu ghimbir .
Asemenea, cum se pune : taiat felii, cubulete, pus intreg in supe de zarzavat si apoi pasat, sau cum ?
Este intr-adevar f. iute daca depasesti o doza.
Eu l-am descoperit de vreo2-3 luni si pina acum nu am pus decit in cafea naturala (da un parfum deosebit , eu fiind mare amator de cafea naturala), in peste la tava si intr-o supa de legume . Dar uneori am mai gresit cantitatile si ghustul a devenit dominat si a virat savoarea supei ,la care ma asteptam, doar catre aroma lui.
Deci, imi este teama cu el si nu stiu cantitatile pt. a nimeri bine in aroma cea mai placuta.

La tara am un vecin care cultiva napi. Imi da si mie de citeva ori pe an cam cite 5 Kg odata, dar ii maninc cruzi si sunt f. buni.
Ii mai dau si prin razatoare si ii incorporez in maioneze alaturi de alte zarzavaturi crude, cu sau fara adaus de brinza dulce.
Sunt f. buni , merg .

Eu , de felul meu sunt un gurmand dar si un gurme. Aromele, parfumurile, esentele, savoarea deosebita a mincarii totdeauna m-a atras atit de mult incit daca nu este bine lucrata gastronomic ma intristeaza efectiv, ma indispune .
Nu mai spun ca imi cultiv numerose plante si zarzavaturi aromate , pt. condimentare.
Exagerind putin , spun ca ori de cite ori intru in magazine Plafar, parfumerii,camari (de tara , nu de apartament)in care sunt atirnate la pastrare plante medicinale sau aromatice ,in laboratoare farmaceutice unde se prepara medicamente naturiste , mi se schimba starea de spirit devenind mult mai bine dispus .
Ba de multe ori tinde sa se manifeste clar ca si o slabiciune, dar asta este .


Deci , va rog deosebit, citeva recomandari despre doze si cantitati , poate si combinatii , sau in general, despre cum folositi ghimbirul !
Eu fiind o persoana care mananca iute,pun bucati destul de mari si nu am fost niciodata dezamagita de efectul dozajului.
Cunoasteti vb aia ca bucatarul se satura din gustat?Condimentele se adauga cate putin,apoi se gusta,gustul dvs decide daca este nevoie de mai mult.Daca se pune mult dintr-o data nu se poate lua inapoi :)

In salate nu trebuie sa-l feliati ci il puneti in blender impreuna cu un strop de miere,zeama de la 1/2 lamaie,sare si o lingura ulei de masline si pregatiti sosul pt salata.
Cantitate:incepeti cu o felie subtire,gustati si in functie de iutime realizati daca mai trebuie sa adaugati sau nu.

Acum in post puteti sa gatiti morcovi cu ghimbir.
4 morcovi fragezi,3 catei usturoi,putin zahar brun sau miere pt gust,sare,3-4 linguri de otet de mere ,un strop de ulei si o felie de ghimbir lunga de 1 cm,pe care o razuiti.
Morcovii curatati se taie oblic,cam de 2 cm lungime si se pun in ulei,puna incepe sa sfaraie(nu se lasa la calit).Se pun toate condimentele deodata ,apoi se adauga putina apa,cat sa acopere morcovii pe jumatate.
Se lasa la foc mic,sa fiarba la aburi,dar nu foarte mult caci morcovii se pot manca si semi-cruzi.

Sunt si alte retete cu carne,insa eu fiind vegetariana nu le-am incercat dar as putea sa le postez(mai spre seara,ca acum vremea frumoasa nu mai imi permite sa stau in casa :)

Ps=m-ati facut sa zambesc...eu am un dulap cu vreo 60 de condimente din plante aromatice.
__________________
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim.

Last edited by Yasmina; 29.03.2013 at 20:53:31.
Reply With Quote