Da, ar fi foarte frumos ca toți cei care și-au dat viața pentru Hristos în închisorile comuniste să fie cinstiți ca martiri, așa cum se cuvine, de către Bisericile din care au făcut parte. Este valabil, evident, inclusiv pentru martirii ortodocși din vremea comunismului care, iată, încă n-au fost canonizați...

Oricum, să nădăjduim... și oricum, indiferent de atitudinea oamenilor față de ei, în fața lui Dumnezeu faptele lor rămân pentru totdeauna "scrise în cartea vieții". N-are nevoie Dumnezeu să-i trecem noi pe Sfinți în calendar... pentru că, orice am face noi, El îi cunoaște pe cei ce sunt ai Săi și dăruiește fiecăruia după faptele sale.
Am un profund respect față de martirii din BRU din timpul comunismului... Tare mult au mai fost prigoniți creștinii aceia și consecvența lor în credință nu poate decât să-i umple de emoție și admirație chiar și pe cei mai vehemenți atei.
Dumnezeu să-i odihnească în pace, împreună cu Sfinții Săi!
"Acesta este unul dintre motivele pentru care eu cred în creștinism: e o religie pe care n-ai fi putut-o născoci." (C. S. Lewis)
Câteva gânduri scrise de mine:
http://www.ortodoxiatinerilor.ro/iis...-duhovniceasca