Citat:
În prealabil postat de Nastya
|
Ai scris ceva foarte interesant (cel putin pentru mine). In vechiul Regulament al forumului era stipulat un punct despre propaganda ecumenista? Eu nu stiu, sunt de doi ani activ pe forum (desi m-am inregistrat mai demult).
Pe de alta parte, doar cei ce sunt influentati de un ecumenism mai radical (care spune ca toate cultele sunt la fel, eventual si alte religii) spun ca au conceptii ecumeniste si il recunosc. Cei ce sunt influentati de un ecumenism mai moderat (ortodoxia e mai buna, dar si celelalte au parti de adevar) probabil nici nu isi dau seama ca au si influente de genul asta, cred ca asta e ortodoxia. E simplu de observat cine e influentat de aceste conceptii, pentru ca e acelasi mod de a vedea lucrurile, sunt cateva puncte comune care pot fi evidentiate: 1) Accentul pe traire, dogma nu are importanta sau e ceva de mica importanta fata de traire. De aceea ereziile ori nu exista ori sunt doar mici neconcordante, avand aceeasi importanta ca un cuvant scris gresit; 2) Cei ce critica invataturile altor culte nu au iubirea crestina, inteleasa gresit in sensul ecumenist, de toleranta fata de orice invatatura gresita. Asta e o consecinta a primul punct, dogma fiind ceva fara prea mare importanta; 3) La fel ca la protestanti sau la alti eterodocsi sunt luate din Sfanta Scriptura sau sfinti doar citatele care ar confirma aceasta invatatura si ignorate cele ce o contrazic. De cele mai multe ori aceste citate sunt interpretate diferit, ca sa se protriveasca, desi ele se refera la altceva; 4) Invataturile acestea sunt provenite din protestantism, protestantismul liberal care e influentat de umanismul secular. Chiar si modul de a privi lucrurile vine de aici.