Citat:
În prealabil postat de Decebal
ortodocșii au rămas cu cărțile, cu icoanele și cu glasurile. E bine totuși că măcar au rămas cu ortodoxia lor.
|
Păi ... nu e minunat? Ce am râvni mai mult de-atât, de fapt?
Frate Decebal, oare noi avem aceleași valori ca și "lumea"? Oftăm din aceleași motive? Țintim același scop?
De-am învăța să folosim cu adevărat comorile Bisericii, ce bogați am fi!
Îmi pare însă că suntem săraci, că ne stă mintea la necazurile și grozăviile zilei, uitînd că vremurile (precum și obiceiurile din noi, statornicite tot prin vremi) sunt mai mereu potrivnice celor care se străduiesc să deprindă slujirea lui Hristos.
Noi suntem speriați, cred, de vitregiile istoriei și astfel ne vădim, prin puterea și atenția dată spaimelor toate, oameni sufletești. Îmi fac însă curaj citind cum au biruit creștinii vremuri cu mult mai câinoase decât ale noastre.
Ne lipsesc, vădit lucru, încrederea și nădejdea, râvna și pacea sufletească - și din aceste pricini toate se învolburează în noi și ne speriem și nălucim în varii chipuri. Cu atât mai mult ne este însă de folos să ne adunăm în biserici și, astfel, în Biserică, spre împreună-zidire.
În ciuda multor neorînduieli care se tot subliniază, și care au existat mereu în bisericile noastre îngăduitoare cu cei bolnavi (creștinii străduindu-se, mai mult sau mai puțin, să fie îngăduitori între ei, spre tămăduire și creștere), albina sufletului găsește nectar din belșug în toate cele rânduite.
E greu de crezut că o inimă înfrântă și smerită nu are belșug de mângâiere și liniștire când participă la o cât de firavă slujbă și slujire ortodoxă. Totul îmi pare că atârnă de răspunsul fiecăruia la o singură întrebare:
avem sau nu duh de pocăință? Nu este, oare, nevoința noastră piezișă față de Duhul Bisericii? Nu ne-am făcut, cumva, bisericuțe proprii, surogate sau copii fade și fără de viață?
De câte ori ne lăsăm furați de duhurile lumii în care trăim, de câte ori lăsăm slobod omul trupesc din noi, toate se destramă și încep spaimele, gândurile de nemulțumire, suspiciunile, revendicările, trândăvia...
E drept că parcă totul ne presează spre smintire și lumesc. Știința gâdilării simțurilor și a înspăimântării s-a rafinat foarte, în ultimii ani. Vedem și roadele, pretutindeni, mai întâi în noi înșine.
Cu atât mai mult e necesară și binefăcătoare însușirea "lentilei" Bisericii, a grilei de lectură a faptelor pe care doar Biserica ne-o poate oferi. O "erminie a Duhului" stă la dispoziția oricărui suflet omenesc. Oare cum se face că o refuzăm sau o lepădăm deseori?... Ca să punem în schimb, ce anume?... Și cu ce folos?...