Citat:
În prealabil postat de catalin2
Stim din vietile sfintilor cum au suferit martirii pentru Hristos, s-au jertfit pentru credinta, pentru dreapta credinta.
Sfantul Siluan Athonitul spune: "Conștiința dogmatică este cunoașterea duhovnicească provenită din experierea profund trăită a dumnezeiescului har. Aceasta există doar atunci când locuiește activ în noi Dumnezeu (vezi Arhimandritul Sofronie Saharov, Cuviosul Siluan Athonitul, Essex, 2005, p. 239-240). Prin urmare, există o legătură organică și o unitate indestructibilă a conștiinței dogmatice și a vieții duhovnicești (ibidem, p. 179)."
Discursul tinut de prof. Dimitrie Tselenghidis la Facultatea Teologica din Constanta: http://seminariasi.ro/teologice/impo...cu-eterodocsii
"Dogmele drepte cuvântate despre Dumnezeu sfințesc sufletul (P.G., 59, col. 443), adică au un caracter sfințitor, potrivit Sfântului Ioan Gură de Aur, iar Sfântul Maxim Mărturisitorul remarcă că orice om se sfințește prin mărturisirea exactă a credinței (Sfântului Maxim Mărturisitorul, în P.G., 90, col. 165A)."
" Dacă cineva are vreo dogmă schimbată, și înger de ar fi, să nu îl crezi[ii], ne sfătuiește Sfântul Ioan Gură-de-Aur. Cu alte cuvinte, nici de-un înger al lui Dumnezeu nu se cuvine să asculte cineva, dacă acesta propovăduiește o credință deformată. Dimpotrivă, credinciosul e dator să asculte cuvintele celui ce îi învață pe alții adevărul, chiar și când se întâmplă ca acesta să nu aibă o viață conformă cu cuvintele lui. Dacă învață drept, remarcă același Sfânt Părinte, nu lua aminte la viața lui, ci la cuvintele lui.[iii]"
"Din cele de mai sus, este evident faptul că dogmele credinței sunt legate în mod nedespărțit de mântuirea omului, de vreme ce neacceptarea dogmelor înseamnă scoaterea în afara Bisericii – ce are drept urmare lipsirea de mântuirea în Hristos."
"Însă o premiză fundamentală pentru a se ridica cineva la înălțimea dogmelor credinței este harul Sfântului Duh[vii]. Viața necurată întunecă puterea de înțelegere a minții și împiedică, astfel, apropierea de conținutul înalt al dogmelor[viii]. Dogmele adevărate ale credinței constituie temelia sigură al evlaviei [ix]."
"Credința adevărată nu e de nici un folos atunci când viața omului e imorală: căci de nici un folos spre mântuire nu ne sunt dogmele sănătoase, dacă viața noastră este stricată[xii]."
" Însă, în acest caz, se cuvine ca dialogul cu eterodocșii să capete un caracter de îndrumare – de sfătuire, într-un mod compătimitor, mângâietor, încurajator și smerit, fără fanatism și intoleranță religioasă – trebuie, adică, să aibă loc cu dragoste, pentru întoarcerea la adevărul bisericesc trăit în Duhul Sfânt și la credința Sfinților Părinți ai Bisericii."
"Atât dragostea, cât și credința reprezintă roade ale Sfântului Duh (Galateni 5:22), adică energii necreate ale Dumnezeului Treimic. Iubirea nu poate nicicum să fie despărțită de adevăr și de dogmele credinței. De altfel, iubirea se naște din cei sinceri în credință (Sfântul Ioan Gură de Aur, în P.G., 62, col. 509)."
Parintele Paisie Aghioratul: " Ceea ce se impune fiecărui ortodox este să provoace eterodocșilor neliniștea cea bună, adică aceștia să înțeleagă că se află în rătăcire, pentru a nu se odihni în chip mincinos cu gândirea lor și să fie astfel lipsiți și în această viață de bogatele daruri ale Ortodoxiei, iar în cealaltă viață de mai multele binecuvântări veșnice ale lui Dumnezeu (Bătrânul Paisie Aghioritul, Cuvinte. Cu durere și dragoste pentru omul contemporan,volumul I, Mănăstirea Sfântului Evanghelist Ioan Teologul, Souroti-Thesalonic, 1998, p. 348-349)."
|
Raspunsul dvs. e elaborat, complicat si… ca si in alte situatii, pe langa subiect, sau de data asta fara nicio legatura cu problema pe care am ridicat-o in mesajul 186, pag. 19 a topicului.
S-a intamplat asa:
1. Doamna/ domnul care are numele de forum „laurastifer” are ca „semnatură” urmatorul text:
<<Marea plată a creștinului este de a plăcea lui Hristos și cea mai mare recompensă este să sufere pentru El, chiar și fără plată." (Sf. Ioan Hrisostom)>>
<<...nici scăparea de iad, nici bucuria cerescului lăcaș, nimic nu poate copleși bucuria care le depășește pe toate: să fim, totodată, iubitorii și iubiții lui Hristos!>> (Sf. Ioan Hrisostom)
M-a impresionat ceea ce a spus Sfantul Ioan Gura de Aur. E adevarat ca eu sunt sceptica atunci cand e vorba despre „crestinismul crestinilor” sau mai pe de-a dreptul: „cat de crestini sunt crestinii”.
Fara sa lansesz un test/sondaj de opinie pe aceasta tema am indraznit sa-i indemn pe colegii de conversatie sa aiba un moment de introspectie, de sinceritate si sa se gandeasca, daca se poate, la urmatoarele:
Referitor la primul text:
1. Daca sunteti crestini, cum reusiti sa va faceti placuti Mantuitorului Iisus Hristos? Practic, fara vorbe mari. Fara referiri la Sfintele Sinoade, Dogmatica, Diferente dintre... Asemanari intre.... Schisme, stilisti, eretici, erezii, anateme, blesteme...
2. Cum suferiti pentru Mantuitorul Iisus Hristos? Ce suferiti pentru Mantuitorul Hristos?
3. Ce inseamna sa suferi pentru Mantuitorul Iisus Hristos? Ce inseamna sa suferi pentru Mantuitorul Iisus Hristos “fara plata”?
Referitor la al II-lea text:
1. Cum este crestinul „iubitor de Hristos”? Ce facel EL – crestinul – ca sa fie numit „iubitor de Hristos”? Dar ca sa fie iubit de Hristos?
2. Sa nu fie interesat crestinul de scaparea de Iad sau de bucuria „cerescului lacas”?
N-am cerut un raspuns.
Eu insami nu-l pot da deocamdata.
Raspunsul dvs. este in afara problemei pe care am ridicat-o.
Prin anii 60’ actorul Mircea Crisan avea un sketch „Castravetele”. La orice intrebare, personajul interpretat de Mircea Crisan spunea doua, trei cuvinte referitoare la problema respectiva dupa care incepea sa turuie: <<castravetele este o plantă legumicolă din familia Cucurbitaceae care include dovlecelul, dovleacul, pepenele galben și cel verde etc., și este cultivat...>> Mai spunea doua vorbe si din nou<< castravetele este o plantă care...>>
Cam asa ati procedat si dvs. Si nu e prima data.