Dincolo de înaripatele șarje lirice privitoare la "predanie" și atitudinea noastră cam năucă față de dânsa, știm astăzi că Biserica are motive precise să o cinstească pe Maica Domnului așa cum o face dintotdeauna și cum o va face până la triumful ei deplin în eshaton.
Înainte de a discuta despre Maica Domnului cu diverși sceptici, ortodocșii ar trebui să se lepede de prostul obicei de a aborda subiectul din interiorul mentalităților religioase deviate ale interlocutorilor, fie ei neoprotestanți, atei ortodoxoizi sau sectari de interior care folosesc Biserica pe post de trambulină pentru promovarea de sminteli politicianiste xenofobe, etnocentrice sau apocaliptico-tehnologice.
Biserica n-o cinstește pe Maica Domnului fiindcă scrie în Biblie să facă așa, sau că un număr de sfinți au prescris din senin să-i dedice un cult special. Atât Scripturile, cât și sfinții au relevanță deplină doar în Biserică și nu Biserica în Scripturi sau în sfinți cum proclamă strana semidoctă pietistă .
Biserica reprezintă noua creație asumată și aprofundată ca atare în diverse moduri de către niște oameni pe care ulterior i-a propus drept modele vii ale succesului acestei înnoiri cu consecințe metacosmice. Totul pornește de la întruparea lui Dumnezeu care deschide posibilitatea omului de a primi darul îndumnezeirii prin har. Darul acesta este însă un dar special, ce colaborează cu libertatea beneficiarului în vederea unei asumări depline pe tot cuprinsul ființei.
Ei bine, destinul istoric al Bisericii debutează cu o îndumnezeire deplină a Maicii Domnului ca prototip al destinului umanității, este rodul maxim pentru cunoștința omenească a iconomiei Întrupării Fiului și rațiunea de a fi a Bisericii. De-aia praznicul Adormirii Maicii Domnului are un parfum pronunțat pascal și seamănă atât de tare în atmosferă liturgică cu Săptămâna Mare și Săptămâna Luminată. Avem și acolo o adormire, un prohod și o înviere, adică etape existențiale pe care o să le parcurgem cu toții, cu nădejdea unei biruințe asemănătoare.
Cultul și toate celelalte sunt efecte secundare ale acestei viziuni teologice care recapitulează întreaga economie dumnezeiască.
Pentru aprofundare teoretică:
1. Trei vieți bizantine ale Maicii Domnului
http://edituradeisis.ro/opencart/ind...product_id=143
2. Ermanno M. Toniolo -
Acatistul Maicii Domnului explicat. Imnul și structurile lui mistagogice
http://edituradeisis.ro/opencart/ind...product_id=159
3. Ioan I. Ică jr -
Maica Domnului în teologia secolului XX și în spiritualitatea isihastă a secolului XIV: Grigorie Palama, Nicolae Cabasila, Teofan al Niceei
http://edituradeisis.ro/opencart/ind...product_id=155
Vă recomand și bibliografia mobilizată în sprijinul realizării volumelor de mai sus!