Citat:
În prealabil postat de Nastya
Sper sa nu va suparati prea rau si sa cititi un fragment din Predica Parintelui Constantin Galeriu la Duminica a XIX-a dupa Rusalii, Predica de pe munte, Iubirea de vrajmasi.
|
Cum spunea Sfantul Fotie cel Mare, daca unii sfinti au spus ceva gresit noi ne facem pacate ca le vadim greseala lor si o propagam. Ei raman tot sfinti, chiar daca au spus ceva gresit din nestiinta. In cazul Parintelui Galeriu nu stim daca se refera la faptul ca Ghandi a aplicat ceea ce scria in Sfanta Scriptura (Ggandi avea o combinatie intre crestinism si hinduism), ceea ce nu e gresit. Sau ca Ghandi e un vreun sfant, ceea ce e gresit. Noi luam doar ce e corect si adevarat.
Părintele Ștefan Nuțescu, de la Schitul Lacu: "Cine iubește cu adevărat dorește să împărtășească Adevărul".
"
Una este dragostea pe care o avem pentru oricare făptură a lui Dumnezeu, mai cu seamă pentru omul făcut după chipul Său, și altceva este toleranța ințeleasă ca dragoste cu orice preț față de credințele străine Ortodoxiei.
Pentru credință se cuvine să-mi jertfesc și viața, dar și pentru aproapele, adică pentru orice om pe care-l intalnesc. Vedeți randuiala lui Dumnezeu? Cine iubește cu adevărat dorește să împărtășească Adevărul și celuilalt și moare pentru a nu întina Adevărul.
Dragostea ințeleasă in sensul ecumenismului sincretist este cu totul altceva. Noi trebuie să-i iubim pe toți oamenii, dar nu și credințele lor rătăcite, eretice, căci asta ar insemna să dorim unirea in minciună cu eterodocșii. Poate că asta se și așteaptă de la noi, ortodocșii?! Impărtășirea, deci comuniunea cu cei de altă credință, este socotită de Tradiția Bisericii desfranare duhovnicească și e pedepsită mult mai aspru decat cea trupească.
Canoanele nu sunt niște simple convenții omenești. In ele sunt cuprinse legile dumnezeiești după care se călăuzește Biserica. Cu atat mai mult cand este vorba de dogme, unde, după spusa Sfinților Părinți, nu există iconomie, adică pogorămant. Nu incape targuială. Fericitul Iacob Țalichis, un mare duhovnic al veacului trecut, obișnuia să spună ucenicilor săi: “Pot să-mi taie capul, eu ceea ce am primit de la Părinți aceea țin pană in cel mai mic amănunt“."