Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir
Din punctul de vedere al ornatelor liturgice, actualul Papa este un minimalist, dupa cum s-a vazut si cand a fost prezentat pentru prima data poporului Romei, cand a aparut fara vesmantul rosu, specific papal (mozzetta). Are inca reflexe de calugar, si probabil ca bogatia ornatelor papale ii pare excesiva. Probabil, cu timpul se va da pe brazda, fiindca aceste ornate au fiecare o simbolistica, iar splendoarea lor reflecta eminenta oficiului petrin, nu a persoanei care le poarta.
Iata-l aici pe Papa dinainte. Manipla este ceea ce poarta pe antebratul stang:

|
Sugestiva imaginea, si foarte frumoase vesminte liturgice.
Citat:
Ar fi bine daca cei de pe la televiziunile laice ar cere sfatul macar unui laic cu unele cunostinte liturgice, daca nu chiar ale unui liturgist. Altfel, cineva care nu pricepe nu fiindca nu vrea sa priceapa, ci fiindca nimeni nu-i explica, ar putea ramanea cu impresia ca toate aceste gesturi rituale sunt cabotine si pline de absurd, cand in realitate sunt cultice si pline de bogatie a talcului spiritual.
Iata aici explicatiile cuiva mai in tema.
|
Am citit explicatiile, dar totusi la missa de intronizare nu cred ca s-a citit si din Latin Book of Gospels, ci numai din Greek Book of Gospels. Inteleg ca este o traditie, insa ar fi fost bine sa se citeasca si intr-o limba de mai mare circulatie, engleza de exemplu. Dar poate ca asta este o pretentie mult prea modernista, mea culpa !