Citat:
În prealabil postat de beniamin777
Sfintii Apostoli nu foloseau obiecte de cult, nu se inchinau la icoane, la sfinti sau la Maica Domnului. Acestea nu sunt deosebiri de fond? Cand si de unde au aparut astfel de practici? Caci nu le gasim in Biserica din vremea Sfintilor Apostoli.
|
Constat ca nu faceti diferenta intre forma si fond. Fondul s-a pastrat, nu neaparat formele, care nici macar nu erau bine conturate in sec.I, identitatea cultica formandu-se treptat in jurul Euharistiei. Nu ne inchinam la Sfinti si Maica Domnului, ii cinstim, ne inchinam Lui Dumnezeu.Trebuie sa ies. O zi placuta.
Citat:
În prealabil postat de beniamin777
Nevoile oamenilor pot fi inselatoare. Voia lui Dumnezeu este sfanta. A vrut Dumnezeu sa ne inchinam in fata icoanelor?
|
Nu ne inchinam (
a te inchina nu e un gest, inseamna a-l recunoaste pe Dumnezeu ca stapan absolut) cinstim si da, cred ca lui Dumnezeu ii face placere.De altfel, cinstirea Maicii Domnului (de care v-ati legat), apare in Sfanta Scriptura insusi Duhul Sfant lasandu-ne prin Fecioara Maria o profetie uimitoare:
Și a zis Maria: Mărește sufletul meu pe Domnul
Și s-a bucurat duhul meu de Dumnezeu, Mântuitorul meu,
Că a căutat spre smerenia roabei Sale. Că, iată, de acum mă vor ferici toate neamurile
Că mi-a făcut mie mărire Cel Puternic și sfânt este numele Lui.
Și mila Lui în neam și în neam spre cei ce se tem de El. (Luca 1:46-50)
Noi o pretuim pe Maica Domnului si o aratam prin imnografie, prin iconografie, prin poezie. Cinstirea Maicii Domnului apare in Sfanta Scriptura. Prima fericire adresata Maicii Domnului:
Bucura-te, ceea ce esti plina de har, Domnul este cu tine. Binecuvantata esti tu intre femei. (Luca 1:28) Fericirea adresata Maicii Domnului de catre Elisabeta:„Binecuvantata esti tu intre femei si binecuvantat este rodul pantecelui tau. (Luca 1:41-43)
Daca ii aduci multumire si cinstire Maicii Domnului, i te "inchini" (cum malitios spun unii) nu inseamna ca nu-L mai recunosti pe Dumnezeu ca Stapan absolut, ca nu i te mai inchini Lui. Ortodocsii se inchina, in sens propriu, doar Lui Dumnezeu.
Iar daca Iisus Hristos n-a condamnat gestul unui om de a se pune in genunchi in fata unui alt om pentru a cere iertare (Matei 18:26), adventistul nu poate sa se considere mai presus de Hristos condamnand gestul altora de a se pune in genunchi pentru a aduce multumire unui om, caci noi stim cine-i cel care vrea sa fie mai presus de Dumnezeu, deci nu i-ar strica mai multa prudenta in afirmatii.