Citat:
În prealabil postat de Miha-anca
Este chestie de bun simt, domnule Dragomir, ca preotul, care si-a investit banii si timpul si credinta si toata fiinta sa si slujeasca in biserica ridicata de el impreuna cu comunitatea in care e paroh, caci el a fost sufletul care a animat si a organizat totul.
|
Mie, unuia, nu mi se pare de loc de bun simt atitudinea de tip "asta e jucaria mea si fac ce vreau cu ea". Eu nu sunt preot. Dar sunt ofiter in rezerva al Armatei Romane. Deci, animat de cele mai inalte sentimente de dragoste pentru tara, as putea sa ma implic si sa strang fonduri pentru constructia unei cazemate la granita cu Ungaria. Desigur, asemenea constructie as face-o cu aprobarea si sub egida Armatei Romane, fiindca altfel ar fi si greu sa conving pe cineva sa doneze vreun ban. Si iata, dupa ani de eforturi cazemata e ridicata. Sunt numit comandantul cazematei (e de bun simt) si, vreme de vreo 20 de ani, incasez solda si primesc felicitari anuale de la acel formidabil personaj care este arhiereul "Armatei de Transilvania" (generalul Chesariu, sau ceva de genul). Ei bine, dupa 20 de ani soseste un ordin: iata ca sunt revocat din functie si mutat. Adica, m-au luat de la cazemata MEA. Ca sa imi vanda postul, evident. Generali masoni ai Armatei au cutezat a indrazni sa ma mute la alta cazemata, nesimtitii ! Ce odios ! Asa-i ca nu ei reprezinta "adevarata armata", ci eu ? Si cu soldatii mei, care, iata, ma sustin ? Ma sustin cu voci gurese si contra vointei mele, care sunt disciplinat, dar n-am cum sa-i impiedic.
Doamna Miha Anca, sunteti de acord ca un asemenea ofiter, ca mine daca as face chestia asta, ar trebui deferit Tribunalului Militar ? Ei bine, stiti probabil ca si Biserica Ortodoxa dispune de un fel de tribunale. Locul unor asemenea presbiteri este Consistoriul de judecata.
Citat:
Poate juridic nu e asa, dar de cand este guvernata Biserica de legi juridice?!?
|
Dintotdeauna. Atata doar, ca se cheama "canoane".
Citat:
Poate mai de curand, dar pentru BO este nefiresc, atata timp cat avem Pidalionul.
|
Pidalionul este un indrumator mai mult al vietii monahale. Dar chiar si asa, extrapoland la situatia in speta: care este, exact, partea din Pidalion care stabileste ca un preot devine inamovibil (=de nemutat) daca sub patronajul lui s-a ctitorit o biserica ?