Citat:
În prealabil postat de maria-15
cred ca toata lumea s-a izbit de prejudecat de genul "rusii sunt betivi","romanii sunt hoti","tiganu' tot tigan" etc.
|
Acestea nu sunt doar prejudecati, ci judecati de tip globalizator. Din acelasi registru: "jidanii vor sa subjuge lumea", "arabii sunt teroristi", "nemtii sunt reci" etc. Este putin adevar aici. Desigur, exista anumite trasaturi culturale mai frecvent intalnite la unele popoare (regiuni) ca la altele. Jung merge pana acolo incat elaboreaza un construct teoretic intreg, fabuland despre un "suflet al popoarelor".
Citat:
sa ma uit la stiri ca din 10 cazuri de incest prezentate,9 au loc in Moldova.adevarul e ca stiam prea bine ca prin Vrancea se tot intampla asemenea lucruri,dar nu ma gandisem la aceasta inainte.deasemenea,mi-a spus o colega ca tot in satele din Moldova sunt cei mai multi vrajitori."si cum mai spun ei ca-s cei mai credinciosi?"m-a intrebat odata o matusa?ei,ce puteam sa-i raspund?
|
Eu am mai multi prieteni care lucreaza in televiziune. Cu totii sunt obsedati de audienta si de ceea ce ei numesc "asteptarile telespectatorilor". Apeleaza la diferite institutii de sondare a opiniei publice spre a sti ce anume ar vrea oamenii sa vada pe sticla.
E fals sa credem ca oamenii isi formeaza niste prejudecati in baza a ceea ce vad. In realitate, ei vad in baza a ceea ce prejudecati au. Cum se explica aceasta ? Printr-un mecanism psihologic foarte simplu. Daca obisnuiti sa conduceti masina, desigur ca ati observat ceea ce toti soferii din lume au observat: pe banda cealalta se circula intotdeauna mai bine. Cum se poate asa ceva ? Se poate astfel: cand pe banda noastra se circula mai bine, noi pur si simplu nu observam acest lucru. Dimpotriva, cand pe banda cealalta se circula mai bine, inregistram acest lucru.
Dar, sa presupunem ca toti ziaristii si-au propus sa prezinte adevarul si numai adevarul, intr-un fel cat mai obiectiv. Sa mai presupunem, de dragul ipotezei, ca modalitatea in care noi inregistram evenimente nu se supune niciunei deformari psihologice. Deci, cu adevarat in Moldova au loc cateva incesturi pe zi, pe cand in Muntenia niciunul. Oare de aici si pana la a trage concluzia ca cutare moldovean e incestuos nu este o distanta pe care matematicienii ar numi-o "inductie ilicita" ?
Iar in ceea ce priveste vrajitoarele, cele mai celebre au fost tiganci. Sau oltence. Mama Omida e primul exemplu care imi vine in minte. Inainte de ea, in perioada interbelica a fost Laila. Mai inaintea ei, in "Romania clasica" a fost Dudeasca.
Fara legatura prea mare cu subiectul, ceva-ceva e adevarat in observatia "cum se impaca acest lucru cu credinta": in Romania, in toate regiunile, constat o credinta superficiala. Oameni care isi spun credinciosi si sunt obisnuiti ai slujbelor, primii la pupat moaste, tin post si fac pomeni, sunt, in acelasi timp, de o uluitoare aderenta la superstitii. Inca si mai grav, se ajunge la sacrilegiu, facandu-se magie cu cele sfinte. Bogomilismul, erezia de tip gnostic care sustine ca Dumnezeu si diavolul sunt frati, cred ca isi are leaganul prin partile noastre.