Subiect: ECUMENISMUL
View Single Post
Vechi 14.03.2013, 09:54:43
Nastya
Guest

Implicit

@catalin2

Catalin2: <<Aceste pasaje au mai fost date ca un argument pentru aceasta miscare, dar sunt interpretate gresit. Un Domn, o Credinta, un Botez este si argumentul dat ca exista doar o Biserica si un Botez, acelea fiind ortodoxe. Ortodo doxia inseamna dreapta credinta, e singura credinta adevarata, restul sunt eronate intr-o masura mai mare sau mai mica.
Pasajul cu oile se refera la cei din alte neamuri, Iisus se adresa evreilor.>>

Daca ati fi bine intentionat (sau n-ati fi tendentios) ati reusi sa vedeti si altceva decat „Ecumenistul” in orice partener de conversatie forumista care incearca sa vorbeasca/sa scrie despre iubire, intelegere, rabdare; exista si dorinta de a fi crestin
rugandu-te pentru toti oamenii, pentru ca toti oamenii sunt fiii lui Dumnezeu.

Cand am dat versetele din Biblie din Efeseni 4, am spus inainte ca eu cred in unitatea Bisericii. Dar asta nu e tendinta/gandire ecumenica; e dorinta/vointa lui Dumnezeu si noi toti cei carora ne place sa ne numim/ sa fim considerati crestini fara sa fim de fapt, ar trebui sa ne rugam pentru asta. Doar Dumnezeu prin Duhul Sfant va realiza unitatea credintei, asa cum ne-o arata la Efeseni, capitolul 4. Dar noi trebuie sa ne rugam pentru a indeplini voia lui Dumnezeu.

Mesaj 420
<<Nu cred in ecumenism. Cred in Unitatea Bisericii si cred ca asta este dorinta lui Dumnezeu. Unitatea Credintei nu va fi realizata de oameni; va fi lucrarea Duhului Sfant.
Dar noi, daca suntem crestini trebuie sa ne rugam pentru Unitatea Credintei.>>

1. <<un singur Domn, o singură Credință, un singur Botez>>

Doar atat ne spune Biblia; dvs. completati(talmaciti): ca exista doar <<o Biserica si un Botez acelea fiind ortodoxe>>.

Completarea nu este necesara aici. Toti stim asta si tot asta discutam pe n+1 topicuri.

Dumnezeu stia, pentru ca Dumnezeu este Creatorul, atoatestiutor, ca oamenii vor dezbina Biserica... dar voia lui Dumnezeu este ca Biserica sa fie Una asa cum ne-a daruit-o in Ziua Cincizecimii (Pogorarea Sfantului Duh), asa cum citim si in Efeseni, cap.4.

Daca ne rugam lui Dumnezeu pentru unirea/unitatea Credintei la Sfanta Liturghie inseamna ca suntem ecumenisti?

<<Unirea/unitatea credinței și împărtășirea Sfântului Duh cerând, pe noi inșine și unii pre alții și toată viața noastră lui Hristos Dumnezeu să o dăm.>>

Atunci cam tot ce se spune la Sfanta Liturghie e de „factura ecumenista”?

Sa vedem si sa ne gandim:

„Că bun și iubitor de oameni Dumnezeu ești și Ție slavă Îți înălțăm, Tatălui și Fiului și Sfântului Duh”.

„Că milostiv și iubitor de oameni Dumnezeu ești și Ție slava Îți înălțăm, Tatălui și Fiului și Sfântului Duh”.

„Cu mila și cu îndurările și cu iubirea de oameni ale Unuia-Născut Fiului Tău, cu Care împreună ești binecuvantat, cu Preasfântul și bunul și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor”.

„Cu pace Domnului să ne rugăm”.

„Pentru pacea de sus și pentru mântuirea sufletelor noastre, Domnului să ne rugăm”.

„Pentru pacea a toată lumea, pentru bunăstarea sfintelor lui Dumnezeu biserici și pentru unirea tuturor, Domnului să ne rugăm”.

„Inger de pace, credincios, îndreptător, păzitor sufletelor și trupurilor noastre”

„Milă și iertare de păcatele noastre””.

„Cele de folos sufletelor noastre și pace lumii”.

„Harul Domnului nostru Iisus Hristos și dragostea lui Dumnezeu Tatăl și împărtășirea Sfântului Duh să fie cu voi cu toți”.

Nu putem să facem mărturisirea de crediță (nu putem sa spunem Crezul) fără să spunem înainte:

Preotul spune: „Să ne iubim unii pe alții ca într-un gând să mărturisim”.
Iar noi răspundem: „Pre Tatăl, pre Fiul și pre Sfântul Duh, Treimea cea de o ființă și nedespărțită”.

Daca toate vorbele aducatoare de pace, iubire, intelegere intre oameni sunt de factura „ecumenista”.......

Vedeti ca râde si cel rau de noi. Ii cam facem voia ne certam, ne urâm, ne dezbinam, jucam pe muzica pe care ne-o cântă.

2. <<Și alte oi am, care nu sunt din staulul acesta. Și pe acelea trebuie să le aduc; și glasul Mi-l vor auzi, și va fi o turmă și un păstor >>(Ioan 10,16)

Aici dvs. spuneti:
<<Pasajul cu oile se refera la cei din alte neamuri, Iisus se adresa evreilor.>>

Da, asa este. Dar Biblia nu se refera doar strict la vremea in care a fost scrisa. Daca se refera doar la timpul in care Mantuitorul Iisus Hristos a fost printre oameni ca Dumnezeu Adevarat si Om Adevarat, fara sa trimita si la vremurile viitoare...fara sa aiba valabilitate si in timpul nostru... atunci Biblia este doar o carte de istorie. Si o asezam in raft alaturi de Istoria Antica, Istoria Evului mediu, Istoria moderna si contemporana, Istoria artelor etc.

Versetele din Rom. 2, 6-18 nu ne pot duce cu gandul la "Cele patru legi dupa care va judeca Dumnezeu lumea"? „Căci la Dumnezeu nu există părtinire!”
Reply With Quote