Din cate stiu, un preot nu este considerat proprietarul unei anumite biserici, chiar daca o construieste din bani personali. Oricand el poate fi mutat in alt loc. Biserica la care slujieste nu este ograda lui, si venirea unui alt preot nu este un abuz, amandoi pot sluji in aceeasi biserica.
Nu cred ca un preot poate sa fie numit fara voia lui intr-o anumita parohie, cu siguranta el candideaza pentru acel post. Nici pentru preotul mai batran, sau care a slujit primul acolo, nu trebuie sa reprezinte o problema venirea unui nou preot, dar am vazut ca in realitate se lasa cu o stire la ProTv si cu tot satul suparat foc. Nu trebuie sa plece preotul vechi, pot sluji impreuna, cu atat mai bine daca parohia are doi preoti, se pot ocupa mai bine de credinciosi.
Nu stiu sa va dau informatii concrete, dar din cate am aflat, intr-o parohie cu mai multi preoti unul este preot paroh, in sensul ca raspunde de partea administrativa. Nivelul de autoritate al noului preot este stabilit de cel ce il numeste in acea parohie.
|