Citat:
În prealabil postat de calatorul
De ce tot ce facem, gandim e considerat mai intotdeauna pacat. Avem libertate si in acelasi timp nu o avem. In toate cultele religioase suntem indemnati sa ne incadram intr-un tipar al omului ce se vrea a fi "perfect", curat sufleteste, fizic, atotstapan asupra gandurilor si faptelor noastre. De ce omul imperfect este indemnat sa devina perfect in special din punct de vedere moral? Nu e ciudat faptul ca Dumnezeu asteapta ca noi sa reusim sa ne depasim conditia de om imperfect, robit de pacate prin noi insine?
Cand murim suntem judecati pentru felul cum am trait viata noastra. Daca viata noastra e un dar, de ce suntem judecati pentru ea? Inseamna ca nu e a nostra. Nu cred ca voi reusi niciodata sa fiu pe placul lui Dumnezeu, nu pot, in fiecare zi pacatuim cu gandul, cu vorba, cu faptele, constient sau inconstient. Chiar daca suntem in general oameni intelegatori, iubitori de semeni, totul e in zadar cand totul se prabuseste in fata unui singur pacat. Oricum, raiul il pot dobandi doar cei cu inima complet curata. Cred ca multi vom ajunge in Iad, pentru ca nu exista o cale de mijloc.
|
Viața e o alternanță de suișuri și căderi. Printre păcate facem și lucruri bune, să nu uităm asta.
Noi sîntem invitați la perfecțiune, la desăvîrșire. Nu toți reușesc să atingă culmile sfințeniei, dar chiar dacă nu o vom atinge există șanse să ajungem totuși în Rai. Sfinții Părinți fac deosebire între mîntuire, desăvîrșire și îndumnezeire. Mîntuirea este doar primul pas către Dumnezeu - și este posibilă încă de pe acum. Iată, cînd cădem și apoi ne rugămpentru iertare și ne spovedim și ne împărtășim, ne mîntuim temporar de cel rău. Apoi vin păcatele și cu ajutorul Lui Dumnezeu ne ridicăm iarăși din mocirlă punînd un nou început bun. Și tot așa o viață întreagă, pînă ce moartea ne va prinde într-o stare de bine sau de rău.
Printre cele mai mari virtuți se numără speranța. Dacă îți pierzi nădejea atît de ușor, atunci greșești din start. Trebuie să ai mereu puterea să te îndrepți o dată ce păcătuiești, pentru că Dumnezeu e bun, îndelung iertător și mult milostiv. Învață pe de rost psalmul 142 și psalmul 50, eu cred că te vor ajuta.
E o eroare să gîndești că Raiul e o stare undeva sus și Iadul e a doua stare undeva jos. Atît sus, cît și jos, există un spectru foarte larg de niveluri de înălțare și de cădere. Deci lucrurile nu-s tocmai în alb și negru, chiar dacă nu este o cale de mijloc, matematic vorbind. Chestiunile astea ne depășesc oricum, ideea este să prinzi curaj și să speri la mîntuire, indiferent cît de slab sau de puternic ești în cele duhovnicești. Dumnezeu abia așteaptă să ne ajute prin harul Său, prin Sfinții Îngeri, prin mijlocirile Sfinților biruitori și, mai ales, pentru rugăciunile Născătoarei de Dumnezeu.
Doamne ajută!