@catalin2
Sa ne lamurim:
Eu m-am referit strict, doar la :Ideea de anatemizare.
Adica: de ce sa mai anatemizam daca in anul 1965 cele doua Biserici au ridicat anatemele de la 1054?
N-am discutat despre marturisirea de credinta, despre dogme, despre Filioque, despre erezii sau adventisti sau altele.... Le-ati adaugat dvs.
Nu cred ca am un ton agresiv in mesajele mele, poate mai combativ sau taios; ironic cateodata.
Dar va intreb: persoanelor care folosesc un limbaj necivilizat sau chiar mai rau.... le-ati atras atentia vreodata?
Nu cred in ecumenism. Cred in Unitatea Bisericii si cred ca asta este dorinta lui Dumnezeu. Unitatea Credintei nu va fi realizata de oameni; va fi lucrarea Duhului Sfant.
Dar noi, daca suntem crestini trebuie sa ne rugam pentru Unitatea Credintei.
<<un singur Domn, o singură Credință, un singur Botez >>(Ef. 4,5)
<<Și alte oi am, care nu sunt din staulul acesta. Și pe acelea trebuie să le aduc; și glasul Mi-l vor auzi, și va fi o turmă și un păstor >>(Ioan 10,16)
<<și nu numai pentru neam, ci și ca să adune întru una pe fiii lui Dumnezeu cei împrăștiați.>>(Ioan 11,52)
<<ca să-i pregătească pe sfinți pentru lucrarea slujirii, spre zidirea trupului lui Hristos,>> (Ef.4,12)
<<până ce toți vom ajunge la unitatea credinței și a cunoașterii Fiului lui Dumnezeu, la starea de bărbat desăvârșit, la măsura vârstei plinătății lui Hristos;>> (Ef.4,13)
Mai cred ca noi, crestinii ar trebui sa ne purtam in asa fel incat sa implinim cuvantul/angajamentul din Rugaciunea Domneasca Tatal Nostru, „statornicind Imparatia lui Dumnezeu pe pamant”:
<< faca-se voia Ta, precum in cer asa si pe pamant>>
Asa cum spune si Sf. Nectarie de la Eghina:
<<Cel ce are râvnă întru cunoștință este prietenul celor bune și iubitor al tuturor virtuților. Arde de dorința de a răspândi cuvântul Domnului, de a întări credința și de a duce la bun sfârșit lucrarea Bisericii, de a face să rodească mai mult învățătura dată de Dumnezeu și de a statornici împărăția Lui pe pământ ["precum in cer, asa si pe pamant" inseamna nu a construi un rai social pe pamant, ci a aduce Duhul Sfant in sufletele oamenilor]. Lucrează, se mișcă și slujește neostenit. Râvna lui mai tare se aprinde cu cât mai mult slujește și făptuiește binele și cu cât mai mult Îl iubește pe Dumnezeu.>>
(Monahul Teoclit Dionisiatul, „Sfantul Nectarie din Eghina, Facatorul de minuni”, Editura Sophia, Bucuresti, 2007) (pag.214-215)
Nu cred ca facem voia lui Dumnezeu anatemizand, blestemand, dezbinand oamenii. Daca suntem ortodocsi nu trebuie sa ne batem cu pumnii in piept aratand ce grozavi suntem.
<<Spunea Parintele meu duhovnic (adica parintele Sofronie Saharov): „NOI SUNTEM ORTODOCSI, DAR NOI NU PUTEM FI MANDRI CA SUNTEM ORTODOCSI, NOI TREBUIE SA FIM SMERITI CA SUNTEM ORTODOCSI SI ORTODOXIA IN SMERENIE SE PASTREAZA.>>
(Ieromonahul Rafail Noica, Cultura duhului, Alba-Iulia 2002, pag.138)
|