Citat:
În prealabil postat de roboam
1. Nu ati spus care este rostul invierii celor care oricum traiesc.
2,. La a doua revenire (nu la a treia), descrisa in 1 Tesaloniceni 4:13-18 se vorbeste despre invierea mortilor si despre ce se intampla cu cei morti. Merita cercetat.
Va las. Toate cele bune.
|
<<Dar, fraților, nu vrem ca voi să fiți în neștiință despre cei ce au adormit d, ca să nu vă întristați precum ceilalți e, care nu au nădejde.>> (1 tes.4,13)
Sir 38:16 Ef 2:12 2Tes 2:1
d)În credința generală că Parusia (venirea Domnului) e foarte aproape. Tesalonicenii se întrebau ce se va întâmpla cu cei ce au murit înainte de această venire.
e)= Păgânii, care credeau că odată cu moartea se termină totul.
<<Pentru că de credem f că Iisus a murit și a înviat, tot așa pe cei adormiți prin Iisus îi va aduce Dumnezeu împreună cu El g.>> (1Tes.4,14)
Rm 14:9 1Co 6:14 1Co 15:3-4 1Co 15:12 1Co 15:20 1Tes 5:10 2Tes 2:1
f) Acest condițional nu introduce un dubiu, ci premisa a ceea ce urmează. Procedeu stilistic (= de vreme ce credem).
g) = Cu Iisus.
<<Căci pentru aceasta a trăit și a murit și a înviat d Hristos, ca El să stăpânească și peste morți și peste vii.>> (Rm.14,9)
d) În unele variante manuscrise: a murit și a înviat. În textul de față, opțiune pentru varianta cea mai cuprinzătoare: Hristos e Domn peste viii din toate timpurile, atât pentru cei din vremea Sa, cât și pentru cei de după înviere.
<<Iar Dumnezeu, Cel ce L-a înviat pe Domnul, ne va învia și pe noi prin puterea Sa.>>
(1 Cor. 6,14)
<<Căci înainte de toate v'am predat ceea ce și eu am primit: că Hristos a murit pentru păcatele noastre, potrivit Scripturilor, că a fost îngropat și că a înviat a treia zi, după Scripturi a; >>
(1 Cor.15, 3-4)
<<Iar dacă se propovăduiește că Hristos a înviat din morți, atunci cum de zic unii dintre voi că nu există înviere a morților c?>> (1 Cor. 15,12)
c) Credință încă neconsolidată printre creștinii din Corint, sub influența mediilor sociale eterogene. Evreii aveau o idee destul de vagă despre învierea morților, în timp ce Grecii o considerau de-a dreptul aberantă (vezi reacția Atenienilor la predica lui Pavel, FA 17, 32).
<<Și auzind ei despre învierea morților, unii l-au luat în râs, iar alții au zis: „Despre asta te-om asculta și altă dată... o“.>> (Fap.ap.17,32)
o) Pentru atenieni, ideea însăși de înviere a morților e o absurditate care nu merită măcar o discuție.
<<În ceea ce privește venirea Domnului nostru Iisus Hristos și adunarea noastră împreună cu El, vă rugăm, fraților
ca nu degrab să vă pierdeți cumpătul a și nici să vă'nspăimântați, nici de vreun duh b, nici de vreo vorbă, nici de vreo epistolă ca pornită de la noi c, cum că ziua Domnului a și sosit.>>
(2 Tes. 2, 1-2)
a) Literal: să nu vă clătinați cu mintea. În limbajul lui Pavel (și în context) „mintea“ înseamnă puterea omului de a-și folosi propria-i judecată, de a-și menține echilibrul interior (de a nuși vicia gândirea în funcție de anumite zvonuri prăpăstioase).
b) Adică de vreo persoană care pretinde că vorbește sub inspirația Duhului Sfânt.
c) E limpede că printre Tesaloniceni erau puse în circulație false epistole ale lui Pavel, prin care agitatorii apocaliptici căutau să se folosească de autoritatea numelui său. E unul din motivele pentru care Apostolul își pune scrisul și semnătura proprie la sfârșitul unor scrisori, ca semn de autenticitate (vezi 3, 17).
<<Căci pe aceasta v'o spunem noi prin cuvântul Domnului: că noi, cei vii, cei rămași până la venirea Domnului, nu le-o vom lua înainte celor adormiți.
Că la un semn poruncitor, la glasul arhanghelului și'n trâmbița lui Dumnezeu, Însuși Domnul Se va pogorî din cer, și cei morți întru Hristos vor învia întâi;
după aceea noi, cei vii, cei rămași, împreună cu ei vom fi răpiți în nori ca să-L întâmpinăm pe Domnul în văzduh; și astfel pururea cu Domnul vom fi.
Așadar, cu aceste cuvinte mângâiați-vă unii pe alții.>>
(1Tes. 4,15-18)
Sfânta Scriptură, Biblia, Versiunea Anania
http://www.dervent.ro/biblia.php