Citat:

În prealabil postat de  calatorul

Cu ce au gresit acei copii? 

| 

Testamentul unui copil condamnat la moarte
                                                                 Când  moare un copil cu toții ne punem întrebarea „De ce?”, indiferent  de  gradul de rudenie, de credință sau de sensibilitatea sufletească. De  ce  trebuie să moară? Cu ce a greșit? Cum de lasă Dumnezeu să se întâmple   așa ceva? De ce totul merge bine și la un moment dat, într-o clipă,   bucuria dispare și sufletul explodează de durere? Zeci de astfel de   întrebări apar într-o asemenea situație, însă nu există o explicație sau   un răspuns rațional universal valabil, ci doar acțiuni divine care   diferă de la o situație la alta.

Nimic nu se compară cu suferința unei mame  atunci când își pierde  copilul. La 30 de ani, Iulia își amintește cu  dragoste și cu durere în  același timp, de copilul pe care l-a pierdut  în urmă cu șase ani. O  fetiță minunată, a cărei privire inocentă  dăinuie prin fotografiile  păstrate de mama ei. Ochii mari, negri, nu  spun nimic, nu cer nimic, nu  caută nimic, nu sunt curioși. Și tocmai  asta este năucitor. Stai și te  întrebi și tu: “De ce?”.

“Nu pot să nu-mi amintesc…îmi amintesc ca și cum ar fi fost ieri...”
      Iulia s-a căsătorit la 20 de ani și Dumnezeu a binecuvântat  familia cu  un băiețel frumos și sănătos. Între timp, soțul ei a devenit  preot, iar  la 24 de ani, Iulia a rămas însărcinată a doua oară. “A  fost un copil  foarte dorit, pentru că noi ne-am dorit mereu copii.  Ziceam că până la  30 de ani o să avem 3-4 copii, să fie casa plină, să  fie veselie mereu  în casă, dar Dumnezeu ne-a rezervat, se pare,  altceva”, povestește  Iulia. Când era în luna a cincea de sarcină,  medicul a descoperit că are  un sindrom foarte rar, ce apare într-un caz  la 30.000, numit  Dandy-Walker, care afectează dezvoltarea creierului.  Cu alte cuvinte,  diagnosticul medicilor a condamnat acel copil la  moarte înainte de a se  naște, iar pe părinți la o suferință fără  sfârșit. “Nu pot să nu-mi  amintesc…îmi amintesc ca și cum ar fi fost  ieri… a fost practic un șoc  mai mare atunci când am aflat, pentru că  s-a văzut foarte bine. Pot să  zic că a fost o foarte mare luptă  sufletească, zbucium interior și mii  de întrebări: De ce noi? De ce eu?  De ce mie? Bineînțeles, aveam  «încurajări» din toate părțile să facem  avort, pentru că eram prea  tineri, aveam 24 de ani”, ne-a mărturisit  Iulia.
      A urmat o perioadă de nesiguranță, de gânduri și alegeri, de   incertitudini pe toate planurile. Pe de o parte era credința în   Dumnezeu, pe cealaltă parte presiunea celor din jur de a nu naște un   copil ce nu va fi niciodată fericit. Conștiința păcatului i-a ajutat pe   părinți să lupte cu ispita. „Am vorbit mereu cu Maica Domnului și cu   Dumnezeu și îi întrebam mereu «De ce eu?», pentru că am fost împotriva   avortului mereu. Dar, la un moment dat, mi-am dat practic copilul în   mâna lui Dumnezeu. Mă rugam și spuneam că așa cum Sfinții Ioachim și Ana   au dăruit-o pe Maica Domnului lui Dumnezeu, așa dăruiesc și eu acest   copil. Și din clipa aceea m-am liniștit, am căpătat o forță interioară   care nu era de la mine. Nu-mi amintesc pe cineva care să-mi spună:   aduceți pe lume acest copil. Toți se gîndeau la noi că eram foarte   tineri și ne condamnam pe viață, pentru că nimeni nu-mi spunea cât va   trăi copilașul”, își amintește Iulia cu lacrimi în ochi și cu vocea   tremurată.

În acele clipe Dumnezeu îți dă o putere foarte mare, dar doar dacă te lași în mâna Lui
      Odată cu nașterea fetiței, lupta părinților abia a început.  Totuși, cea  mai mare dorință li s-a împlinit: să se nască Maria  Ecaterina și să fie  botezată. Prognosticul medicilor din timpul  sarcinii a fost unul foarte  trist: era aproape o certitudine faptul că  ea nu se va putea mișca și  nu va vedea. Cu sufletul îndurerat, Iulia  își mai amintește doar  lucrurile frumoase din acea perioadă, cu toate  că șase luni de zile, cât  a luptat Maria să rămână în viață, a stat mai  mult prin spitale: „acum  nu-mi amintesc lucrurile grele. Două luni de  zile am alăptat-o, am  văzut-o gângurind, am văzut-o jucându-se cu  frățiorul ei cât de cât,  recunoscându-ne vocea, chipurile, chiar dacă,  teoretic, acest sindrom  nu-i permitea să facă nimic. Dar ea se juca cu  mânuțele, cu jucăriile.  Adică, pentru noi, ea a fost o minune”.  Povestind despre fetița sa,  Iulia încearcă să-și păstreze calmul,  spunând mereu că totul a fost  posibil din bunătatea lui Dumnezeu și că  în acele clipe El îți dă o  putere foarte mare, dar doar dacă te lași în  mâna lui.
      La doar două luni, Maria a făcut hidrocefalie, o complicație  firească a  bolii care o condamnase. După internarea în spital, la  analizele făcute  de medici, aceștia au descoperit încă două malformații  care necesitau  intervenții chirurgicale de urgență. După prima  operație la nivelul  capului, la nici trei ore, Maria era trează și se  juca și gângurea și  își încuraja părinții prin comportamentul ei. Cu  rugăciunile celor  apropiați protejându-le mereu, au petrecut așa cam  patru luni de zile,  cu mici pauze de o câteva zile, când se întorceau  acasă și puteau fi o  familie obișnuită.

„După zece ani de zile aș lua totul de la capăt”
      Atunci când un copil are probleme de sănătate încă din timpul  sarcinii,  multe mămici nu stau de două ori pe gânduri în alegerea pe  care o au de  făcut. Avortul este soluția cea mai simplă. Ce rost are să  chinui un  copil nevinovat și să pedepsești doi oameni? În timp ce  încurajările din  toate părțile mergeau în această direcție, părinții  Mariei au  considerat că nu au aflat în zadar atât de devreme despre   boală, ci  pentru a se putea pregăti cum trebuie pentru moartea ei.  „După 10 ani de  zile de căsătorie aș lua totul de la capăt. Tot ce ni  s-a întâmplat, cu  bun și rău. Important e ca în viață, din orice  experiență, să iei ce e  mai bun. Și pot să spun că acest copil a fost  pentru noi un exemplu de  luptă. Nu cred că am fost vreodată atât de  apropiată de Dumnezeu ca în  acea perioadă și nu știu dacă voi mai fi  vreodată. M-a responsabilizat  din punct de vedere creștinesc, pentru că  am trăit minunea prezenței lui  Dumnezeu în viața noastră, în fiecare  zi”, mărturisește mămica.
      Nu este ușor să crești și să ai grijă de un copil cu probleme.  Iulia  și-a susținut examenul de licență în timp ce Maria era pe patul  de  spital.“Când Mariaa murit, pe 1 august 2007, la începutul postului   Sfintei Marii, m-a durut, dar acum stau și mă gândesc că m-a durut mai   tare atunci când am aflat de boala ei decât atunci când a murit.   Câteodată mă simt vinovată, dar, într-un fel, Dumnezeu ne-a liniștit. El   a ales momentul, iar noi am luat-o ca atare. E în sufletul meu, am   amintiri foarte frumoase despre ea. Dar dacă așa a fost să fie, să o am   doar șase luni, sunt mulțumită. Sunt foarte mulțumită”, ne-a explicat   Iulia.
      Din momentul conceperii unui copil orice este posibil. În orice  clipă  se poate întâmpla ceva. Diferența dintre un copil bolnav și unul  sănătos  este că primul dintre ei are parte de foarte multă rugăciune.  Părinții  Mariei au trecut printr-o suferință care trebuie să ne fie  tuturor  lecție de viață. Este greu să-ți păstrezi credința în Dumnezeu  atunci  când copilul tău este pe moarte. Dar parcă și mai greu este  să-ți  păstrezi credința când nu ai nici o problemă. Părinții au fost  tot  timpul conștienți de situația în care era copilul lor. „Noi am avut   speranțe, dar visuri foarte mari nu am avut. Nu cred că mi-am imaginat   vreodată că o țin de mână. Eu doar trăiam clipa, că o am lângă mine,  și  mă bucuram de fiecare zâmbet al ei. Ea a fost o minune în viața   noastră”, ne-a povestit Iulia. Părinții Mariei au apreciat fiecare   moment și s-au bucurat ca și cum ar fi fost ultimul. I-au mulțumit   Domnului pentru binecuvântare și și-au pus toată nădejdea și speranța în   mâinile Lui. Poate acesta este testamentul pe care Maria Ecaterina l-a   lăsat pe lume. O lecție de credință în Dumnezeu. Copiii noștri sunt   darul lui Dumnezeu. Singurul și cel mai valoros pe care ni-l putea   dărui. Trebuie să-I mulțumim în fiecare clipă, să-L slăvim și să-L   răsplătim ducând mai departe învățătura creștină și învățându-ne copiii   că El este sensul vieții.
http://www.crestinortodox.ro/forum/s...ad.php?t=16163