View Single Post
Vechi 26.02.2013, 11:51:53
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cristiboss56 Vezi mesajul
Sa-ti spun un mic secret de-al meu : niciodata n-am sa lovesc sau sa vanez , sau sa acuz pe cineva aflat in mare dificultate si tristete , chiar daca acel cineva nu mi-a fost pe plac , sau nu a facut parte din credinta mea .
Am crezut ca-ti dai seama ca cei din biserica catolica nu au trecutsi si nici nu trec prin niste momente placute , iar a lovi pe cineva aflat in dificultate , fie el si catolic , e semn de cinism si multa rautate .
Ortodoxia nu este formata numai din citate rupte din context , ea are o latura umana deosebita , si se manifesta prin intelegere , iertare si iubire de vrajmasi .
Noapte buna !
Cristi, nu despre asta era vorba in mesajul pe marginea caruia am discutat, tu ai comentat un citat al Fer. Augustin care continea o invatatura ortodoxa despre mantuirea in afara Bisericii. Nu pre are legatura cu ce spui tu acum in mesaj, doar nu accepta cineva catolicismul doar ca sa isi arate dragostea de catolici. Am intalnit foarte multe mesaje de acest tip pe forum, cu idei moderniste care spun ca daca scrii ceva critic despre alt cult inseamna ca nu ai dragoste, ceea ce e gresit. Eu credeam ca tu dand multe citate ortodoxe le si citesti si intelegi, nu repeti aceleasi clisee citite pe forum care nu prea au mare legatura cu intelegerea ortodoxa.
Sa le aratam pacatele si greselile omenesti nu tine de marturisirea dreptei credinte, ci mai mult de judecarea unor oameni. Daca ai observat nu ma axez prea mult pe ce fac preotii catolici, pedofilie, ce fac credinciosii catolici, etc. Ci doar pe invatatura adevarata, prima are mai mult legatura cu judecarea, a doua are legatura cu dreapta credinta. Asta e bine sa intelegi. Si in trecut a fost un episod sugestiv in aceasta privinta, disputa intre Varlaam si Sf. Grigorie Palama. Varlaam ii acuza pe catolici si ii defaima, dar nu tinea cont prea mult de adevarurile de credinta, doare aunirea cu catolicii indiferent de invatatura. Sf. Grigorie Palama scrie in raspunsurile sale sa nu fie defaimati latinii pentru lucruri neimportante si neadevarate, cum face Varlaam. Ci sa fie aratata doar invatatura gresita, cum de altfel a si scris impotriva Filioque (cartea se numeste "Despre purcederea Duhului Sfânt. Contra latinilor.") si a energiilor create.
Reply With Quote