Citat:
În prealabil postat de bogdan81
Nastya, confuzia era la dvs.
Aici se discuta de evolutionism. Acesta e si numele topicului.
In consecinta, citatul din Sf. Siluan nu avea nici un sens.
Mai ales ca dvs. insiva recunoasteti ca vorbele sfantului referitoare la faptul ca omul fara har se aseamana cu un dobitoc, nu au nici o legatura cu evolutionismul.
Atunci extrapolarea nu avea sens, in consecinta nici citatul.
|
Cuvantul Sf. Siluan Athonitul are sens. In general, pe acest topic s-a vorbit despre Darwin si opera sa.
S-a vorbit si despre Creationismul stiintific si despre Intelligent Design.
Credinta in Dumnezeu si in maretia creatiei sale n-are nevoie de argumente stiintifice. De aceea cred ca aceste doua inventii Creationismul Stiintific si Intelligent Design-ul sunt teorii lipsite de sens: nu sunt de folos nici stiintei si nici Creationismului.
Eu nu-l sustin pe Darwin prin tot ce am scris pe acest topic, doar l-am prezentat; dar nici nu mi-am propus sa-l combat pentru ca: 1) nu asta e problema mea; 2) nu joc intr-o echipa care bate campii.
Eu cred in Dumnezeu (si ma rog lui Dumnezeu „sa ajute necredintei mele”); cred in Creatia lui Dumnezeu. Teoria lui Darwin are locul ei in dezvoltarea omenirii/sau in decaderea ei. Dar nu orice lucru simplu e si o imbecilitate.
Eu am mai dat 2 citate din Sf. Siluan Athonitul pentru a vorbi din nou despre imposibilitatea celui creat de a intelege maretia creatiei, maretia lui Dumnezeu. Rolul dobandirii Harului lui Dumnezeu pentru a-L cunoaste pe Dumnezeu. Nu e o descoperire Nastya. E ce am citit din Biblie si din Sfintii Parinti. Nu brevetez nimic.
Daca nu spui ca Darwin e un cretin nu inseamna ca esti ateu; asa cum daca esti antidarwinist convins nu inseamna ca esti automat credincios.
Probabil ca aici e cheia.
Daca asa arată aparatorii Creationismului, se pune intrebarea: cum or arăta dusmanii Creationismului. „Fereste-ma Doamne de prieteni, ca de dusmani ma apăr singur!”
<<Omul este chipul lui Dumnezeu, dar se pune întrebarea: Ce anume în el este chip al lui Dumnezeu? Sau, cu alte cuvinte: În ce se cuprinde acest chip? În trup? În alcătuirea psihică sau psihofizică a omului? În triada puterilor sau manifestărilor sale sufletești?… Răspunsul la întrebare este deosebit de complex. Nu se exclud oarecari frânturi și oglindiri ale chipului lui Dumnezeu în toate cele mai sus pomenite, însă esențialul se află în chipul ființării. Prin darul bunăvoirii, făptura zidită se împărtășește cu Ființa nefăcută, fără de început. Cum este cu putință? Este atât de negândit și de neajuns pe cât este de neajunsă taina facerii lumii dintru "nimic"; și totuși, astfel este bunăvoirea Cerescului Tată, încât cel zidit "după chip și după asemănare" este înzestrat cu putința de a primi dumnezeirea, adică a deveni părtaș Dumnezeieștii vieți, a primi Dumnezeiescul chip al ființării, a se face un dumnezeu după har.>>
(Viața și învățăturile starețului Siluan Athonitul, scrise de ucenicul său, arhimandritul Sofronie, Ediția a II-a, Traducere de pr.prof. dr. Ioan Ica, Editura DEISIS)
<<Cu mintea nu putem cunoaște nici măcar cum este făcut soarele. Și când îi cerem lui Dumnezeu: “Spune-ne cum ai făcut Tu soarele”, auzim limpede în suflet răspunsul: “Smerește-te și vei cunoaște nu numai soarele ci pe Făcătorul lui”. Dar când sufletul în Duhul Sfânt cunoaște pe Domnul, atunci, cu bucurie, uită întreaga lume și părăsește grija cunoașterii pământești.>>
(Viața și învățăturile starețului Siluan Athonitul, scrise de ucenicul său, arhimandritul Sofronie, Ediția a II-a, Traducere de pr.prof. dr. Ioan Ica, Editura DEISIS, pag. 107)
Ei bine, „extrapolarea” asta m-a dat gata. Dar sa stiti ca e frumos sa vorbesti (sa scrii) asa ....
mai important, mai cu pretiozitate, pedanterie ... adica: mai cu „ștaif”.