Teoretic ar trebui sa existe un sigiliu dar de fapt se pot da jos f. usor.
De altfel au niste instructiuni de montare (la 1/3 superioara a caloriferului) care poate nu sunt respectate detoti.
E de ajuns sa-l muti mai jos si nu mai inregistreaza corect, pentru ca in partea de jos, caloriferele sunt mai reci decat din partea de sus, deci are impresia ca este un calorifer mai rece.
Si mai sunt si altele, daca stii cum functioneaza, stii si cum sa-l pacalesti.
Teoretic are incorporati niste algoritmi anti-frauda dar nu cred ca acopera toate situatiile.
Insa asta este o hotie, practic iti furi vecinii, dar sunt probabil destui fara scrupule, in orice bloc.
Inca un aspect ignorat, multi cred ca acele unitati arata consumul efectiv dar nu e asa, sunt niste cifre abstracte pe baza carora se fac niste calcule sofisticate dupa un algoritm pe care utilizatorii nu-l cunosc si care daca nu ma insel este la bunul plac al firmei care centralizeaza consumul, nu e reglementat prin lege.
De altfel majoritatea nici nu se obosesc sa verifice daca acel consum insumat coincide cu ce apare pe repartitorul de bloc, care intr-adevar inregistreaza consumul real.
O alta problema majora sunt tevile de la subsol, de multe ori neizolate, iar subsolul are o suprafata de zeci de metri patrati, care mai comunica si cu exteriorul, suprafata pentru care practic tot blocul plateste incalzire.
Insa am cunoscut si romani fericiti cu repartitoare, pe un topic de pe un forum unde tot asa se discuta problema repartitoarelor, era un bloc in care oamenii erau multumiti se pare decat platesc si cum este distribuit consumul, desi am impresia ca ei isi faceau calculele, nu apelau la nici o firma (poate de asta).
In orice caz, gigacaloria de la CET este cel putin cu 50% mai scumpa decat cea produsa de CT de apartament, abia cu finantarile (cat au sa mai dureze?) ajunge cat de cat la acelasi nivel, o forma de hotie pe filiera politica de fapt, pentru ca practic, ar trebui sa fie ma iieftina (chiar si cu costul de distributie), fiind practic un produs rezidual al productiei de energie electrica, energie electrica care acopera deja costurile de productie (daca n-ar fi si baieti destepti intre producator si consumatir).
In realitate, cu repartitoare, costurile pot ajunge chiar de cateva ori mai mari, am auzit cazuri in care cei cu repartitor au avut sume de plata pe o singura luna (decembrie) cat au platit altii cu apartamente similare si CT pe 3 luni de iarna.
Last edited by AlinB; 14.02.2013 at 11:10:49.
|