View Single Post
  #637  
Vechi 11.02.2013, 15:48:58
Mihailc Mihailc is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 15.03.2008
Mesaje: 3.250
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Decebal Vezi mesajul
Chiar și atunci când Ungerea cu Duhul Sfânt este "făcută" de preot neepiscop, episcopul este prezent prin faptul că materia Sfintei Taine, Mirul, a fost sfințită în prealabil de episcop. Prin acel Mir sfințit este prezent episcopul și în Sfântul Mir este prezentă lucrarea de sfințire specifică episcopului.

Vechimea practicării ungerii cu Duhul Sfânt prin intermediul Tainei Mirungerii arată vechimea venerabilă a acestui mod de a săvârși Taina, și arată că Taina era astfel săvârșită și în cazul celor care aveau înțelegere, nu doar în cazul copiilor sau pruncilor. Dacă Taina ar fi fost distribuită doar de către episcopi, atunci ungerea cu Sfântul Mir ar fi devenit nenecesară. Chiar folosirea Mirului la administrarea Tainei arată logic că putea fi "săvârșită" de preoți încă din acea vechime, dat fiind că sfințirea Mirului era făcută de episcopi. Prin urmare nu este și nici nu poate fi o greșeală "săvârșirea" ungerii cu Duhul Sfânt de către preoți prin Mirul sfințit de episcopi.
Oportune precizări, atât ale tale și ale lui Cătălin. Taina Mirungerii cuprindea în vechime și sfințirea mirului care se făcea imediat după botez, o lucrare liturgică de competența episcopului. Ulterior (după secolul VII) s-a generalizat practica sfințirii Sfântului și Marelui Mir o dată pe an, în timpul Liturghiei din Joia Mare.
Dacă stăm să cercetăm puțin situația din mileniul I cu cea de-acuma, o să observăm că până prin secolul IV nici sfințirea Sfintelor Daruri nu se făcea fără episcop, asta și din cauză că episcopatul protocreștin avea mai multe în comun cu lucrarea preoțească din zilele noastre. Preoții (prezbiterii) erau pe-atunci un fel de diaconi din zilele noastre, iar diaconii se asemănau mai mult cu paraclisierii contemporani. În momentul în care episcopul a preluat prerogativele apostolului, treptele ierarhice s-au "updatat" în sensul că preotul a primit competența de a fi protos într-o adunare liturgică în absența episcopului, de la care primește antimisul ca semn al autorității sale. Diaconii abandonează îndatoririle practice și primesc însărcinări aproape exclusiv rituale etc.

Aș vrea să pun o întrebare tuturor participanților la această discuție:

Care este momentul mai important în Taina Euharistiei: sfințirea Darurilor (catolicii numesc acest moment "consacrare") sau împărtășirea credincioșilor?
__________________
Prostul este dușmanul a ceea ce nu cunoaște (Ibn Arabi)

Last edited by Mihailc; 11.02.2013 at 15:51:42.
Reply With Quote