Citat:
În prealabil postat de AlinB
Leonte in schimb este bolnav de parere de sine, este inselat crezand ca se afla pe drumul cel bun si fara dogma, doar ascultand glasul constiintei sale corupte de pacate vechi si crede ca doar schimband haina, a schimbat si omul interior care de fapt tot bolnav a ramas chiar si cu un strat de pietism asezat peste pacatele cele vechi ca varul peste mormant.
|
Asta e singurul lucru bun si adevarat pe care l-ai marturisit de cand ne-am "intalnit" pe acest forum. In rest... Mai bine te-ai apuca sa studiezi neurochirurgia ca o vei intelege mai repede, decat taina fructului oprit din cartea facerii. Fa-ti canonul, asculta de duhovnic, nu-ti asupri copii si vecinii si mila lui Dumnezeu te va scoate din ghiara mortii. Si asta nu pentru ca esti ortodox, nici pentru ca iti faci canonul, ci pentru ca El te iubeste mai mult decat IL iubesti tu pe El.
Toti pustnicii pe care i-am intalnit m-au invatat fiecare ce au putut dar un lucru l-am intalnit comun, la toti. "Noi nu facem matanii fiindca ne mantuiesc mataniile, noi nu tinem post fiindca postul ne mantuieste, noi nu citim la psaltire fiindca psaltirea ne spala de pacate, nu facem lucrul mainilor ca sa castigam bani sau ca sa dam de pomana. Noi facem toate acestea ca sa nu ni se umple mintea de ganduri spurcate si de tinere de minte a raului."
Tot legat de dogma am sa iti spun o anecdota orientala. Un om avea doua maimute intr-o cusca, iar cusca avea o spartura. Intr-o zi, omul gaseste una dintre maimute afara. O prinde, o baga la loc si le bate pe amandoua. A doua zi, iar o maimuta pe afara, acelasi tratament. Dupa o luna maimutele nu mai ieseau afara. Atunci mai cumpara o maimuta, o baga in aceeasi cusca, iar maimuta noua iese afara. Atunci, cele doua maimute vechi, o fugaresc o bat si o baga inapoi in cusca. Dupa inca o luna, omul aduce a patra maimuta. Iese si asta, iar maimutele vechi sar pe ea, o bat bine si o baga in cusca. Dupa inca o luna apare si a cincea maimuta. Iese afara, iar maimutele 3 si 4 o fugaresc, o bat si o baga in cusca.
Intrebare : de ce maimutele 3 si 4 o fugareau si o bagau in cusca pe maimuta 5? Rasunsul este simplu, pentru ca asa "au apucat randuiala locului". Dar nu pentru ca stiau adevarul. Adevarul il stiau numai primele doua, caci daca o prindea stapanul pe maimuta 5 afara, luau bataie toate.
Cam asta e si cu dogma zilelor noastre. Pe mine nu ma intereseaza daca dogma catolicilor e mai bolnava decat dogma noastra. Pe mine ma intereseaza daca mai pricepem vreo bruma de Adevar din ceea ce citim prin carti, din mersul la biserica, din muzica si din arta bisericeasca in general. Caci nu ni s-a spus "faceti ascultare fara sa cartiti, iar ascultarea aceasta va va face liberi" ci ni s-a spus "
cautati Adevarul, iar Adevarul va va face liberi!" si mai departe "Eu am venit sa marturisesc adevarul. Cel ce este din adevar, asculta cuvintele Mele." Acest
asculta are sensul ca luam aminte si intelegem noima invataturii, nu ca ne supunem si ne purtam ca oile.