Citat:
În prealabil postat de Noiembrie
Stimate domn gasesc ca ar fi util sa cunoastem cum poate ajuta in depresie medicina traditionala.Astept cu interes!
|
Homeopatia opereaza cu conceptul de "mod reactional cronic", numit inca si "miasma" sau "teren". Aceasta inseamna ca oamenii care au acelasi mod reactional cronic tind sa aiba acelasi fel de reactie, oricare ar fi tipul de agent patogen. Modurile reactionale cronice sunt de mai multe feluri, dar, simplificand, putem spune ca se reduc la doua tipuri: psora si sicoza. Acestea doua sunt ca doua capete de serie, incat celelalte moduri reactionale cronice sunt subtipuri fie de psora, fie de sicoza.
Sa luam un exemplu. Un exemplu de tip psoric este alergicul care face alergii periodice. Se scarpina. Daca il supui la diverse teste, poti concluziona ca sufera de alergii la jumatate din alergenii curenti. La polen. La acarieni. Si la par de animale. Si la aspirina. Capsuni si struguri, etc. Indiferent de care alergen e vorba, el se scarpina in mod periodic. Fiindca, de fapt, cauza bolii nu este alergenul, ci insusi modul reactional cronic ce il face pe acela susceptibil la alergeni. Tot asa cum, din perspeciva homeopatiei, o boala infectioasa nu este cauzata de un anumit microb, ci de un anumit teren care il face pe om bun receptor fata de acel microb.
Dar "se scarpina" si, mai ales "simptom cu caracter periodic" sunt doar doua dintre multele predispozitii ale psoricului nostru. El va reactiona la fel si cand ii este cald, ajungand sa sustina ca are alergie la caldura. Si medici seriosi, cu cravata si halat, sa creada chestia asta, daca nu au un anumit simt pe care numai medicina traditionala il poate dezvolta. Ba chiar si daca il cearta soacra, el tot asa reactioneaza. Atunci il apuca scarpinatul, ba chiar si petele pe fata, cand il cearta soacra, incat ajunge sa spuna ca are alergie la soacra. Fiindca o a alta caracteristica a psoricului, dincolo de "simptome ale pielii", "scarpinat" si "periodicitate" este "se enerveaza usor". E adevarat, si socializeaza usor. Poate si pentru ca e capabil sa se bucure din orice fleac, sa se entuziasmeze si sa transmita si altora entuziasmul lui, incat ceilalti il considera un tip tonic.
Ei bine, sicoticul este exact inversul psoricului. Din punct de vedere psihic, este predispus la depresie (pe cand psoricul poate fi maniaco-depresiv, aceeasi periodicitate in privinta eruptiilor o intalnim si in privinta thymiei). Socializeaza greu si nu e capabil sa se bucure de nimic (anhedonia). In plan fizic, exista o imbibitie a pielii, care pare pur si simplu mai groasa si cumva unsuroasa, desi sicoticul nu e intotdeauna gras (desi mai degraba este, cu toate ca nu mananca cat psoricul). Cu timpul, sicoticul ajunge, de regula, friguros. Asa cum psoricul e predispus la alergii, sicoticul e predispus la probleme endocrine, la hipertofii ale glandelor exocrine si la tot felul de tumori, uneori vizibile pe piele si mucoase.
Sicoticul nu e intotdeauna sicotic de la inceput. Un om poate fi, si este frecvent, psoric la tinerete si sicotic la batranete, succesiune de mod reactional cronic care il pune pe homeopat in garda, fiindca este de asteptat ca terenul sa "evolueze" spre cel de tip cancerinic, in ultima instanta un subtip al sicozei (desi cu particularitatile lui). De exemplu, daca auzim de o femeie ca s-a ingrasat, ca sufera de fibrom uterin, ca a devenit depresiva, aceste trei lucruri declanseaza un clopotel in urechea homeopatului, care vede imediat aici o problema de teren. Iar faptul ca acera femeie, pana acum cativa ani avea o urticarie la un animit alergen, urticarie care a disparut ca prin farmec acuma, cand au venit altele pe capul ei, il pune pe homeopat in cea mai mare alerta.
Despre cum am putea preveni sicotizarea, implicit cum am putea preveni trecerea inspre depresie a cuiva care nu a fost astfel in adolescenta si prima tinerete, cu alt prilej.