Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir
Pentru iana, catalin si altii care cred ca ortodocsii din Ardeal au "cedat" in urma unor formidabile presiuni, mai am o intrebare.
In urma cu 20 de ani, cand m-am convertit, imi aduc limpede aminte ca erau, in Bucuresti si imprejurimi, 9 parohii catolice de rit apusean. Astazi sunt 21. Ca urmare, era un decanat (=protopopiat), azi sunt doua. Erau 2 parohii greco-catolice in capitala tarii, astazi sunt 7. Protopopiatul Unit al Bucurestiului si Ungrovlahiei a devenit Vicariat, cu episcop instalat la Bucuresti. Sunt 5 parohii greco-catolice in judetul Valcea: niciuna nu era in urma cu 20 de ani. Oare toate acestea s-au facut la presiuni ? Oare gealatii imparatilor Iliescu, Constantinescu si Basescu au mers din sat in sat, amenintandu-i pe ortodocsi cu bataia la talpi daca nu se convertesc ?
In urma cu putin timp au aparut, in lume, trei noi Biserici Particulare Unite cu Roma. Este vorba de cele trei ordinariate anglo-catolice. Oare calugarii iezuiti i-au bagat in temnite pe episcopii anglicani din SUA, din Anglia, din Canada, ca sa semneze unirea cu Biserica Mama ? Chiar credeti asta ?
|
Eu ma bucur ca ati dat aceste date, pentru ca una din cauze este si ecumenismul adoptat de unii credinciosi, care duce cateodata si la convertirea la catolicism, crezand ca nu sunt mari diferente si nestiind ca este apostazie.
Acum, daca analizam strict datele, din rezultatele recensamintelor rezulta ca numarul credinciosilor din BRU nu a crescut, ci a scazut, proportional cu descresterea populatiei. Deci sunt cam tot atatia cati erau in 1992. O cauza a aparitiei unor noi biserici catolice este si faptul ca au venit dupa revolutie multi straini, la fel si numarul parohiilor ortodoxe din Spania si Italia a crescut exploziv, datorata mai mult migratiei romanilor acolo, decat convertirilor dintre catolici.
Ati dat si exemplu cu Valcea, dar stiti pentru ca am mai discutat, acolo un preot a fost retras si acela s-a suparat si a trecut la greco-catolici, luand si un numar de credinciosi cu el.
Legat de episcopii anglicani, acestia s-au impotrivit deciziei bisericii anglicane sa accepte homosexuali in randurile ei si au trecut la catolicism.
Dar acestea nu au importanta, e mai mult o conceptie protestanta, toti neoprotestantii se axeaza pe marirea numarului de membrii. Penticostalii au de exemplu o oarecare crestere si in tara noastra, ajungand cel mai mare cult neoprotestant ca numar de membrii (desi sunt ultimii aparuti pe piata, acum 100 de ani).